CORONA

Ondernemen in tijden van Corona

In deze bizarre tijden zag ik de meest inspirerende en mooie initiatieven ontstaan bij veel ondernemers. Ondernemers die ondanks de beperkingen niet stil willen staan. Ik wilde deze verhalen delen en heb ondernemers benaderd om hun verhaal te doen. Elke dag plaats ik een nieuw verhaal.

Om elkaar te motiveren en uit te dagen niet stil te staan in deze lastige tijd! 

Vera Schatorje is eigenaar van Gewoon Vera! Ondernemersupport & Eventmanaging. Sinds mei 2017 runt ze haar bedrijf vanuit Wanssum. Vera richt zich met name op de Agro & Foodsector. Ze ondersteunt bedrijven op managementgebied en organiseert evenementen in de branche. Zo werkt ze voor verschillende opdrachtgevers op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar is ze in een normale situatie 24 uur per week te vinden. Maar ook heeft ze kantoor aan huis, en die combinatie is voor Vera perfect.

Vera is naast ondernemer ook moeder van twee kinderen en is ze samen met Freek. De eerste weken na de maatregelen moest er een nieuw ritme gevonden worden thuis om werk en privé in balans te houden. “Gelukkig hadden we dit ritme snel te pakken. Freek en ik wisselen het huiswerk maken af in de ochtend, in de middag gaan de kindjes lekker buiten spelen. Voordat het thuiswerken werd aangekondigd hadden we net ons kantoortje helemaal opgeknapt. We hebben dus gelukkig een fijne werkplek voor ons samen en een plek waar de kindjes kunnen kleuren of knutselen. Dat is nu wel echt belangrijk, een aparte plek waar we kunnen werken. De keukentafel kunnen we gewoon gebruiken voor lunch en avondeten.”

Omzet

Vera haar bedrijf kent twee takken. Het eventgedeelte en de managementondersteuning. Dat eerste deel ligt volledig stil, in elk geval tot 1 september. Het tweede deel kan grotendeels via (video)bellen, de app en de mail gewoon doorgaan. “Ik had drie grotere evenementen op de planning staan, die allemaal zijn uitgesteld. Hierdoor loop ik behoorlijk wat omzet mis. Gelukkig konden de evenementen wel worden verzet en hoop ik de organisatie hiervan in september weer op te kunnen pakken.”

Genieten van de extra tijd

Het oppakken van nieuwe initiatieven komt er voor Vera niet van nu de kinderen thuis zijn. “We moeten zoveel ballen in de lucht houden, dat het lastig is om echt nieuwe initiatieven te ontwikkelen. En nu er weer uitzicht is op een plek voor de kindjes op school en bij de opvang laat ik dat ook maar even zo. We genieten nu nog maar zoveel mogelijk van de extra tijd die we samen hebben en na 11 mei krijgen we weer meer ruimte om ook andere dingen op te pakken.”

Scholing

Wel gebruikt Vera de extra tijd om zich te oriënteren op opleidingen die haar in haar werk van pas kunnen komen. “De ene opleiding is zeer creatief en de andere gaat de psychologische kant op. Twee zeer uiteenlopende opleidingen maar beide raken GewoonVera! op diverse vlakken. Dit heeft nog wat denkwerk nodig maar ik hoop over een tijdje de beslissing gemaakt te hebben welke opleiding het gaat worden. Onder mijn wekelijkse ronde hardlopen denk ik hier veel over na.”

Gezond bedrijf

Vera omschrijft haar bedrijf als ‘gezond’ en dat het wel een stootje kan hebben. “De vaste opdrachten lopen vooralsnog door en daarnaast ben ik bezig om de verschillende bedrijfsprocessen van GewoonVera! te verbeteren. Het doel is om – zodra de evenementen weer door kunnen gaan – deze nog efficiënter te kunnen organiseren.”

 

Martens&Martens is een creatie van de tweelingzussen Tamara en Saskia Martens (1972) uit Venray. Het kunstenaarsduo heeft een fascinatie voor de jaren zestig, duistere sprookjes en dubbel uitgevoerde mensen zoals zij zelf. Het oeuvre, waarin hun fascinatie terug te zien is, vertoont overwegend een sterk autobiografische inslag, waardoor de vrouwelijke identiteit wordt benadrukt. De schilderijen en beelden zijn gemaakt door Tamara. De teksten zijn geschreven door Saskia. Zij maken samenzwerende kunst door beeld en tekst met elkaar te verbinden. Voortdurend zoeken zij de balans tussen werkelijkheid en fantasie om hun emoties vorm te geven. De kunstwerken en teksten bevatten veel lagen en betekenissen en zitten elkaar dusdanig dicht op de huid dat je nauwelijks weet of het beeld nu de tekst aanmoedigt of andersom. Het is een kwestie van lezen en kijken en je komt er vanzelf achter wat de teksten en schilderijen met elkaar te maken hebben. Of niet.

Leven in afzondering

Het coronatijdperk staat het kunstenaarsduo niet in de weg. Sterker nog Tamara en Saskia voelen zich eerder gesterkt in hun autonomie. “Een bepaald soort van teruggetrokkenheid is al een onderdeel van ons leven, dus erg veel is er niet voor ons veranderd. Soms is het nodig om de mensen te ontvluchten met hun idiote verlangens en verwachtingen. Voor artistieke inzichten is een bepaalde mate van afzondering altijd goed geweest. Je zou kunnen zeggen dat kunstenaars en schrijvers gewend zijn hun werk in afzondering te doen, en hier beter mee om kunnen gaan dan de mensen die hier geen ervaring mee hebben. Op het zich vrijwillig willen terugtrekken rust toch een zeker vooroordeel. Het wordt toch vaak gezien als afwijkend gedrag. Over het algemeen kan men bijna niet zonder gezelschap en streeft men voortdurend naar maatschappelijke activiteit. De kunstenaar daarentegen streeft naar zelfexpressie en daarvoor dient hij zich juist los te maken van zijn schreeuwerige omgeving.”

Werken in afgesloten kamers

Schilderen en schrijven is een solitaire bezigheid. En dus zijn Tamara en Saskia het meest in hun element zonder ruis van buitenaf. “Je kunt enorm opgaan in iets dat je aan het creëren bent, dat al de rest zinloos wordt. Ons volledig isoleren doen we niet. Ook nu niet. We komen uit onze van de buitenwereld afgesloten kamertjes ook echt wel eens tevoorschijn, om elkaar te bezoeken en de ideeën die in afzondering zijn ontstaan samen te kunnen voegen tot één kunstwerk. Zolang we allebei geen klachten hebben kan dat ook. Echt last van de ‘opsluiting’ hebben wij dan ook niet, al baart het ons natuurlijk wel zorgen dat het virus onze naaste omgeving treft. Het gaat er natuurlijk om deze bizarre periode zo ongeschonden mogelijk door te komen. Maar kunst maken en schrijven staan op de eerste plaats. De rest komt daarna.”

Autobiografisch werk

De kunstwerken van Martens&Martens dragen altijd de sporen van wat hen persoonlijk bezighoudt. “Het zijn overdadige fragmenten die in ons hoofd afspelen, het liefst met zoveel mogelijk absurde emoties. Autobiografisch ook. Onze kunst op dit moment gaat niet specifiek over Corona of over de coronacrisis. We hoeven niet een compleet onderdeel te worden van wat er in de wereld gebeurt. In dat opzicht blijven we dicht bij onszelf: buitenstaanders. Onze enige concessies zijn een aantal nieuwe personages die onstuimig onze kunstwerken zijn binnengedrongen: een vrouwenhoofd vlakbij een vijgenboom en twee stuiterballen die in deze crisistijd langzamerhand rebelleren. Het gaat daarbij meer om bizarre gemoedstoestanden rondom de beperkingen die het virus (of ieder andere willekeurige omstandigheid) met zich meebrengt. Die proberen we tot uitdrukking te brengen. Op een overdaad aan uitgestreken ‘coronakunst’ zit niemand te wachten.”

Bestaand werk krijgt nieuwe betekenis

Martens&Martens gebruikt ook bestaand werk om het een nieuwe invulling te geven in de huidige tijd. Een voorbeeld daarvan is het gedicht ‘Decamerone’ dat Saskia jaren geleden al schreef. De titel is ontleend aan de gelijknamige titel van de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio. “Het gedicht was nooit een vertelling met de kunstwerken van Tamara geworden zonder de nieuwe omstandigheden, en had ook zeker niet de uitbreiding gekend, die het kunstenaarsduo er inmiddels aan heeft toegevoegd. Het boek Decamerone van Boccaccio gaat over tien vertellers die in quarantaine zitten tijdens de pestepidemie in de veertiende eeuw, die elkaar iedere dag vermaken met verhalen om de tijd te doden. Dit past goed bij de huidige omstandigheden. We besloten aan het bestaande gedicht, dat bestaat uit de eerste tien dagen, iedere keer een dag in woord en beeld toe te voegen zolang de quarantaine duurt. We zijn nu inmiddels de 30 dagen gepasseerd. Tijdens deze periode van isolatie is er dagelijks één kunstwerk op onze website en social media te zien.”

Daarnaast is het duo ook druk bezig met het creëren van kunst voor een aantal kunstroutes in opdracht van de gemeente Venray.

Mensen gaan niet bewuster leven

Bij de toekomst staan Tamara en Saskia niet te veel stil. “Dat wil zeggen dat we geen idee hebben wat ons nog te wachten staat. Vreselijke dingen kunnen ons overkomen maar ook minder vreselijke. We zullen altijd kunst blijven maken en dat zal ons troost bieden. Dat de gevolgen van de crisis voor de meesten van ons enorm zullen zijn, is duidelijk maar of de men na de coronacrisis bewuster in het leven zal staan dan voorheen denken wij niet. Ook een grote ramp verandert de mens niet. Misschien tijdelijk, maar wanneer het voorbij is vervalt iedereen langzaam maar zeker weer in de vertrouwde patronen. Wij blijven dus zoveel mogelijk emoties, theater, zonderlingen, buitenbeentjes, woorden, verzinsels, kleur en duisternis in onze kunstwerken proppen in de meest benauwde dagen en ook daarna. En we doen het graag. Wat zouden we anders moeten doen?”

 

Danny Broeren is diëtiste, counselor en lifestylecoach. Vanuit haar praktijk in Oostrum ondersteunt ze mensen om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven. Danny werkte jarenlang als diëtiste bij de De Zorggroep, maar kwam er al snel achter dat voedingsproblematiek samenhangt met veel meer dingen. Emoties en gebeurtenissen in ieders leven bepalen sterk de keuzes die elke dag worden gemaakt. Danny besloot om een opleiding te volgen ‘Psychische begeleiding bij eet- en gewichtsproblematiek’. Dit gaf haar de handvatten om cliënten beter te begeleiden. Haar praktijk Puur Counselling & Diëtetiek richt zich op brede spectrum waar mensen met gewichtsproblemen – zowel onder- als overgewicht – mee te maken hebben. Het gaat vaak niet om eten, maar om de achterliggende problematieken op het gebied van zelfvertrouwen, hoog gevoeligheid en stress.

Psychische begeleiding

Danny maakte al vroeg de keuze om ‘iets’ te doen met voeding. “Ik was altijd bezig om op de potjes te kijken wat er allemaal in zat en ook sporten was voor mij een belangrijke uitlaatklep om mezelf in balans te houden.” Na haar opleiding Voeding & Diëtetiek ging ze aan de slag bij de Zorggroep. De kennis over voeding bleek snel genoeg niet voldoende om haar cliënten optimaal te kunnen ondersteunen. “Het maakt mijn werk zinvoller nu ik het aspect psychische begeleiding eraan kan toevoegen. Nu gaan de gesprekken over waar het ‘echt’ om draait, voeding is daar vaak een afgeleide van.”

Structuur valt weg

Sinds het Coronavirus kan Danny haar praktijk niet op de normale manier runnen. “Geen face-to-face gesprekken meer, geen groepsbijeenkomsten en weegmomenten. Afspraken gaan vaak wel door maar dan via videobellen of telefonisch.” Toch is dit niet de ideale manier van werken, omdat Danny voor Danny het persoonlijke contact juist heel belangrijk is. “Je mist het non-verbale aspect.”

En juist deze quarantaine tijd is voor veel cliënten een lastige periode, nu de structuur gedeeltelijk weg valt, en mensen veel ballen in de lucht moeten houden. Kinderen zijn thuis en vragen ook vaker om iets wat niet in een regulier voedingspatroon past. De koektrommel gaat wat vaker open, en de snoeppot misschien ook. “Dat kan funest zijn voor een ingezet traject. Het omgaan met triggers is in deze tijd extra lastig. Ingeslagen wegen worden losgelaten. En juist in deze tijd is de behoefte aan een gesprek groot.”

Contact met cliënten

Ik probeer zo goed mogelijk in  contact te blijven met mijn cliënten om ze te blijven ondersteunen. “Wat kun je nu doen om ook in je eetpatroon een bepaalde structuur te houden. Ook het inplannen van de gezonde snacks kan gewoon doorgaan nu de omstandigheden even anders zijn. Misschien lastiger, maar zeker niet onmogelijk. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor de warme maaltijd. En wat super belangrijk is om bewust te zijn van je mind-set.” Danny vindt het nu juist belangrijk om iets vaker haar cliënten een appje te sturen of even te bellen. Ook via social media probeert ze vaker berichten te posten die mensen kunnen helpen om gezond door de crisis te komen. Zowel mentaal als fysiek.

Voeding en corona

Voor Danny gaan de lopende behandelingen gewoon door, maar nieuwe verwijzingen of aanmeldingen blijven vooralsnog uit. “Toch ben ik niet zo bang voor de toekomst omdat ik denk dat er straks weer een nieuwe motivatie komt t.a.v. voedingen en leefstijl, mede door het Corona virus! En ook kan ik mensen die het virus hebben gehad begeleiden. Hun immuunsysteem heeft een flinke klap gehad en goede voeding is dan essentieel om je lichaam weer in balans te brengen.”

 

 

Karlijn Surminski is beeldend kunstenaar. Ze woont in werkt in Barcelona, maar is van oorsprong een echte Limburgse. Ze groeide op in Blitterswijck en na haar opleiding aan de Kunstacademie in Maastricht verhuisde ze naar Amsterdam. Zo gaf ze les op een middelbare school in Purmerend als docent Culturele en Kunstzinnige Vorming.  Haar droom om van haar creativiteit haar beroep te maken bracht haar in 2007 – in eerste instantie voor 1 jaar – in Barcelona. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en heeft ze haar sporen in Barcelona ruimschoots verdiend. Zo geeft ze Picasso Experiences aan toeristen, buitenschoolse kunstlessen aan kinderen en Coaching Workshops ‘Anders Kijken’. Uiteraard blijft ze zelf ook als beeldend kunstenaar actief. Afgelopen week maakte ze haar laatste portret af in een reeks van tien genaamd ‘Barcelona Districts’. Schilderijen die elk een district van Barcelona weergeven. Ze deed er tien jaar over en is enorm trots op het kleurrijke eindresultaat. Haar inspiratie haalt ze uit het werk van de grote kunstenaars Picasso en Gaudi. Haar bedrijf heet Kaleido Barcelona.

Karlijn is ook trotse moeder van twee kinderen, die zowel Spaans- als Nederlandstalig zijn opgevoed. “En ze spreken ook gewoon het Blitterswijckse dialect,” voegt Karlijn eraan toe. De Spaanse lockdown die vanaf 16 maart geldt is een stuk strenger dan de Nederlandse ‘intellectuele lockdown’. “Je mag hier de straat niet meer op. Alleen nog maar om naar de supermarkt te gaan. Alle winkels zijn dicht, behalve de supermarkt, de apotheek, de bakker en de tabakszaak. Geen rondje lopen, alleen als je een hond hebt, en kinderen mogen helemaal niet de deur uit. Gelukkig heb ik een terras hier, en kunnen mijn twee kindjes in ieder geval naar buiten.” De Spaanse regering heeft inmiddels aangekondigd dat ze vanaf half mei willen beginnen met versoepeling van de maatregelen. Kinderen onder de 12 jaar zouden dan onder begeleiding weer de straat op mogen. Voor nu zijn het heftige tijden voor Karlijn om een balans te houden tussen werk en privé.

Gevolgen Spaanse lockdown

Sinds de Spaanse lockdown zijn alle buitenschoolse en toeristische activiteiten voor Karlijn weg gevallen. “Dat is een groot financieel gat. Niet alleen voor mij, maar voor een heel groot deel van de ondernemers hier in Barcelona en de rest van Spanje. Bijna alles is hier gericht op het toerisme.”

Ook in Spanje is er ondersteuning voor zzp-ers die hun inkomen door de coronacrisis met meer dan 75% zagen slinken. Toch is de regeling niet te vergelijken met de Nederlandse overheidssteun. “Wij hebben een eenmalige bijzondere lening gekregen van minimaal 661 euro, de hoogte hangt af van je gemiddelde inkomen voor de crisis. Maar daarnaast lopen je verplichte kosten voor ziektekosten etcetera gewoon door. Dat is een maandelijks bedrag van 270 euro. Dat wordt ook ingehouden nu de meeste zzp-ers geen inkomen meer hebben.” Karlijn voegt eraan toe: “maar misschien is dat over een maand weer anders, dat weet je nooit hier.”

Online knutselles

Karlijn geeft sinds het begin van de crisis online Nederlandse knutselles aan half-Nederlandse kinderen via de Stichting Nederlands die is gevestigd in Barcelona. “Dat is erg leuk om te doen, en je wordt zo ook gedwongen om inventief te zijn qua materialen die je gebruikt, het moet namelijk wel bij iedereen in huis aanwezig zijn.”

In het weekend besteedt Karlijn haar tijd aan schilderen. “Dankzij de crisis heb ik nu dan eindelijk mijn Barcelona Districten Serie afgemaakt waar ik al tien jaar mee bezig was. Dat is een kunstproject wat ik in eerste instantie bedacht had om zo Barcelona te leren kennen. Tien grote, kleurige, beeldende speurtochten door elk district van 1.60m x 1.30m die ik graag als serie zou willen verkopen aan de Gemeente Barcelona of aan een groot bedrijf met een grote muur, want dat is er wel voor nodig, haha!”

Nieuwe initiatieven

Daarnaast is haar creativiteit flink aangewakkerd om ook andere initiatieven op te pakken. “Behalve het exposeren en verkopen van deze serie, ben ik nu aan het kijken of ik ook ´Merchandise´ kan maken, zoals posters, litho´s of kaarten. Voor de bewoners van Barcelona, maar ook voor het toerisme, dat uiteindelijk toch weer zal moeten terugkeren hier. Dus op dit moment ben ik voornamelijk ideeën aan het verzamelen voor de marketing en publiciteit van mijn schilderwerk.”

Spaanse situatie nog lang niet ‘normaal’

Karlijn bereidt zich erop voor dat het toerisme in Barcelona voorlopig nog niet zal aantrekken. “Ze zijn nu aan het bekijken wanneer de horeca-aangelegenheden weer opengaan, en ze hebben het over november… En ik vraag me ook af of ik dit schooljaar nog buitenschoolse lesjes ga geven. Gelukkig ben ik een positief mens en laat me dus niet uit het veld staan door de tegenslagen. Ik kan me nu meer richten op mijn beeldende werk. Eigenlijk best fijn, dat vertragen en verdiepen!”

Oscar Keulen is een gepassioneerd videomaker. Zoals hij zelf zegt: ‘ik ben op mijn best met 1 oog dicht. Met het andere oog kijk ik door de lens van de camera’. Zijn bedrijf Koekoek Film ligt in het hart van Maastricht. Oscar werkte 12,5 jaar als cameraman en regisseur bij L1. Koekoek Film richtte hij samen met vriend en collega Bas van Mulken op in 2017. Twee jaar later bleken de klussen voor Koekoek Film niet langer te combineren met zijn werk voor de regionale omroep. Oscar besloot volledig zelfstandig te gaan en daar heeft hij geen moment spijt van.

“Mijn liefde ligt bij het creëren van visuele content. Of dat nu televisieprogramma’s zijn,  promotiefilms, commercials, videoclips of portretten. Ik wil de kijker bewegen en emotioneren. Dat vind ik het mooiste van mijn vak,” zo beschrijft Oscar zijn tomeloze passie.. Na zijn opleiding Multimedia Design in Eindhoven rolde hij langzaam de televisiewereld in. Bij de regionale omroep L1 groeide bij uit van cameraman/editor tot regisseur van het dagelijkse nieuwsprogramma en achtergrondprogramma AvondGasten. Maar ook bij grote evenementen mocht hij zijn vaardigheden laten zien. “Cultuurfestival Cultura Nova in Heerlen, Muziekfabriek, Wielerkoersen, Tour de L1mbourg, carnavalsoptochten. Als regisseur zat ik aan de knoppen. En dat waren wel echt de krenten uit de pap. Het was een baan uit duizenden. Dynamisch, snel, creatief, nooit saai. Ieder dag een deadline, elke dag spanning. Heerlijk!”

Koken met beeld

‘Gooi de cacao maar over de schutting, ik maak er wel chocolade van’, zei een collega ooit tegen Oscar. “En dat is precies wat het is, soms van niets ‘iets’ maken,”zegt Oscar. “De keuze hoe je de beelden achter elkaar zet, net iets korter knipt, een quote weg laat om de vaart te behouden, of juist iets extra’s toevoegen… al is het een veelbetekenende stilte. Muziek eronder, of toch niet. Het is koken met beeld, er komt een geur vrij… Ik hou ervan om op die manier het perfecte ‘gerecht’ te serveren.”

Toch besloot Oscar in 2019 om bij L1 weg te gaan om zijn eigen bedrijf de ruimte te kunnen geven. “Bas van Mulken met wie ik het Koekoek avontuur was aan gegaan stapte eruit, en ik ging verder. De trein was onderweg en ik gooide een extra schep kolen op het vuur.”

Kruisbestuiving

Het bedrijf Koekoek Film zit in één pand met het concept- en creatiebureau Tekst & Stijl van Oscar’s vriendin Sanne. Hierdoor is er veel kruisbestuiving en kunnen de twee bedrijven elkaar ondersteunen en aanvullen in hun dagelijkse werk. “Vanaf de tijd dat ik volledig zelfstandig ben gegaan is het geen moment rustig geweest, en gelukkig maar. Vol energie werken we iedere dag met veel passie voor uiteenlopende opdrachtgevers en vertellen we verhalen. Bij Tekst & Stijl met woorden, bij Koekoek met beeld.”

Coronacrisis

In eerste instantie was de ernst van het coronavirus nog niet volledig tot Oscar doorgedrongen. “Net als velen dacht ik, dat loopt niet zo’n vaart. Gebeurt hier in Nederland niet. Hoogstens een beetje opschalen in de zorg en dan redden we het wel.” Hoe de situatie de samenleving volledig lam zou leggen was op dat moment nog niet voor te stellen. Zo was Oscar het weekend voor de ‘intelligente lockdown’ nog met twee vrienden en hun vaders een weekendje in de Eiffel. “Een weekendje wandelen, lekker eten en drinken met de vaders. Iets wat we in ere proberen te houden. Niet wetende dat dit het laatste hotel en restaurantbezoekje in lange tijd zou worden. Met mijn kameraden – beiden ook ondernemer – discussieerden we over de komende week. We waren alle drie wel toe aan een beetje rust, één of twee weekjes de handrem erop was eigenlijk wel welkom. Het was alsmaar rennen de afgelopen tijd. Niet wetende wat ons te wachten stond.”

Waar deuren sluiten, gaan andere open

Oscar’s agenda was tot eind mei al volledig volgeboekt. Het kabinetsbesluit van 15 maart zette alles op losse schroeven. “Twee langdurige klussen, een grote commercial voor een zorggroep en 8-delige programmaserie voor TV werd op de lange baan geschoven. Onze collega’s op kantoor moesten meteen thuis werken en Sanne en ik zaten van de één op de andere dag met onze twee koters thuis. Eigenlijk een signaal om in paniek te raken, maar gelukkig ben ik daar niet zo van, ” zegt Oscar met een grote lach op zijn gezicht. “ik dacht waar deuren sluiten, openen andere. Misschien cliché, maar dat is wel de les die ik heb geleerd door mijn vertrek bij L1.”

En Oscar zat er niet ver naast, want diezelfde week werd hij gebeld door de zorggroep van Maastricht. Zij hadden met redelijke spoed instructiefilms nodig om zorgmedewerkers uit te leggen hoe je de beschermende middelen veilig kunt gebruiken. “Die opdracht heb ik meteen aangenomen. En inmiddels zijn er al verschillende instructiefilmpjes klaar.”

De twee bedrijven aan de Rechtstraat in Maastricht gebruiken deze tijd ook om (corona gerelateerde) content te bedenken om online zichtbaar te blijven. “Het is een pittige tijd. Met onze twee kids van 1 en 3 jaar thuis moeten Sanne en ik het werk goed indelen. De lontjes zijn soms kort – dat herkent iedereen met kinderen thuis – maar het brengt zeker ook mooie momenten met zich mee. Sanne werkt nu in de ochtenden en ik kan ’s middags voor mijn werk op pad of kruip achter mijn montageset. We krijgen het werk maar amper af! Elke week is het weer de vraag hoe de week erna eruit ziet. Gelukkig hebben we allebei veel vertrouwen en borrelen de creativiteit en ideeën nog volop.” Na een korte stilte voegt Oscar eraan toe: “Misschien is dit dan toch het moment om die lang gekoesterde wens om een documentaire in eigen beheer te maken, uit te laten komen…”

Tel je zegeningen

Oscar voelt zich vooral bevoorrecht dat hij nog steeds kan doen waar hij goed in is. “Ik prijs me gelukkig dat we op dit moment nog voldoende werk hebben. Dat is bij veel ondernemers hier in de stad wel anders en dat is akelig om te zien. Tegelijkertijd is het mooi om te zien hoe de creativiteit in ondernemers wordt aangeboord en er toffe initiatieven ontstaan.”

Wieneke Vermazeren is zelfstandig ondernemer in de kappersbranche. In Oostrum runt ze sinds 2015 Studio Wave waar ze een rijk klantenbestand heeft. Een kleine salon om klanten een persoonlijke beleving te geven bij hun bezoek. Wieneke wachtte de maatregelen om salons te sluiten niet af, maar besloot voor de veiligheid van klanten en haarzelf de salon op 16 maart al te sluiten.

Het coronavirus was al wekenlang het gesprek van de dag in de salon. In eerste instantie was het voor Wieneke – zoals voor velen – nog een ‘ver van mijn bed show’. De ernst van de situatie drong echter snel genoeg door. “Op 15 maart kwam het kabinet met de maatregel dat iedereen 1,5 meter afstand moest houden. In mijn vak is dat natuurlijk onmogelijk. Bovendien heb ik een kleine salon en dus ook als klanten zitten te wachten, kan ik de anderhalve meter afstand niet garanderen.”

Geen richtlijn vanuit kappersbranche

Vanuit de kappersbranche was er geen eenduidige richtlijn voor salons. Wieneke besloot dus haar eigen besluit te nemen, wat haar flink wat slapeloze nachten opleverde. “Na lang twijfelen heb ik toch besloten om voor mijn eigen gezondheid en de gezondheid van mijn klanten te kiezen.

Ik ben vanaf maandag 16 maart dicht gegaan. Mijn klanten reageerden er gelukkig heel begripvol op! De een was er wat minder blij mee dan de ander, maar toch. De reacties gaven me het gevoel dat ik de goede keuze gemaakt had.”

Twijfel over besluit

Toch bleef ruim een week lang dat gevoel knagen of ze hier goed aan had gedaan. Veel salons bleven gewoon open. “Twijfelachtig ging ik het weekend in en vroeg me steeds af of ik toch niet weer open moest gaan. Wat een naar gevoel geeft besluiteloosheid!  Uiteindelijk had ik in het weekend de knoop doorgehakt om de komende weken dicht te blijven. De maatregel van 1,5 meter, daar kon ik gewoon niet aan voldoen.”

Op 23 maart kwam het officiële besluit vanuit de overheid dat kapsalons hun deuren moesten sluiten. Vanaf dat moment kon Wieneke zich ook echt neerleggen bij haar besluit. “Dit was een opluchting voor mij. Financieel gezien niet de meest prettige situatie natuurlijk, maar mentaal gezien een opluchting. Geen concurrentie meer van salons die wel open blijven, geen klanten meer die twijfelen of dat ze niet toch nog even naar een ander moeten gaan, omdat jij gesloten bent. Ik stond 100% achter mijn keuze, en deze uitspraak gaf mij toch een soort van opluchting.”

Nieuwe energie

Wieneke’s vriend is ook zelfstandig ondernemer. Met zijn schildersbedrijf konden de werkzaamheden – met de nodige aanpassingen – wel gewoon door gaan. “Zowel zakelijk als privé is de situatie dus nog goed te overzien en hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.”

De periode waar Wieneke nu in zit geeft haar nieuwe energie om zich te focussen op hoe ze straks als de crisis voorbij is verder wil gaan. Sinds de opening in 2015 heeft ze daar weinig ruimte voor gehad. “Ook volg ik nu webinars met de nieuwste modetrends om bij te blijven en mezelf zo te blijven ontwikkelen. Daarnaast is ook iedereen welkom om vrijblijvend advies te vragen over hun coupe of producten aan te schaffen, ik kom het graag persoonlijk bij de klanten thuis afleveren!”

Tijd voor mezelf

De extra tijd die Wieneke nu heeft gebruikt ze ook om haar hobby lange-afstandslopen en fitness vaker uit te kunnen oefenen. “Als zelfstandig ondernemer maak je vaak lange dagen, dus het is een soort kadootje dat ik nu even tijd heb om te investeren in mezelf. En ook om regelmatig mijn sociale contacten met vrienden en familie aan te halen. Met videobellen uiteraard!”

Wieneke is enorm positief ingesteld en heeft dus ook het volste vertrouwen in de toekomst. “Ik wil iedereen heel veel gezondheid toe wensen en heel veel sterkte in het ondernemen in deze lastige periode. Laten we elkaar vooral steunen, dan komen we deze tijd zeker weten door! Stay safe.“

Wil je jouw ondernemersverhaal ook delen? Dat kan! Stuur een mail naar info@100procentniki.nl

Juriën Beterams runt twee kleinschalige fitnesscentra in Meerlo (2011) en Wanssum (2018). Kleinschalig omdat de persoonlijke begeleiding en sfeer centraal staan in hun ondernemersvisie. In Meerlo is een fitnesscentrum en groepslesstudio Just Be Fit. In Wanssum staat een Small Group Training, Personal Training en Duo Training Studio onder de vlag van Gezondheidsplein Postbaan. Sinds 2017 is ook zijn vrouw Linda in het bedrijf gestapt. Linda richt zich voornamelijk op de jeugd als kinderyogadocent en docent kidsdance voor Just Be Fit en op basisscholen. Verder is zij de stille kracht op de achtergrond onder meer voor de meeste financiële zaken. Juriën maakt daarnaast ook nog deel uit van Hét Preventieteam, een concept waarbij het duurzaam investeren in vitaliteit, communicatie en coaching voor bedrijven centraal staat.

Juriën is een energieke ondernemer die begin dit jaar het nieuws rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten hield. “We waren ervan overtuigd dat we snel te horen gingen krijgen dat we in de huidige vorm niet verder zouden kunnen. Toch sloeg het nieuws van zondag 15 maart even in als een bom! Zeker omdat de fitnesscentra expliciet werden benoemd in de persconferentie.” Juriën ging met zijn team meteen aan de slag om alle leden te informeren dat de deur per direct op slot moest. “Verschrikkelijk om dan op maandagochtend op je werk aan te komen om de zaken verder te gaan regelen en er zijn geen klanten!”

Online workouts

Maandagochtend was het meteen alle hens aan dek. Het doel was om zo de leden zo snel mogelijk een alternatief te kunnen bieden.  “We wilden meteen een FitApp in de lucht hebben om al onze leden via online filmpjes te coachen en te begeleiden om thuis verder te kunnen sporten. We zijn er trots op hoe snel we dit hebben kunnen realiseren. Op dinsdag stond de eerste les al online, en aan het einde van die week konden we al vijf verschillende trainingen aanbieden via de app.”

Inmiddels staan er in de FitApp al meer dan 30 workouts online. En elke week komen er nieuwe bij.  “In eerste instantie richtten we ons op onze eigen leden in Wanssum en Meerlo en de aangesloten bedrijven van Hét Preventieteam. Maar we zijn er nu ook voor iedereen die inspiratie nodig heeft om thuis aan de slag te gaan. Dus mensen die thuis willen trainen kunnen ons mailen en ze krijgen dan een tijdelijk account om gebruik te maken van onze eigen FitApp van Just Be Fit.”

Halve inboedel weg

Naast het online platform kozen Juriën en Linda voor een onorthodoxe manier om hun leden te kunnen ondersteunen bij hun vitaliteit. “We hebben onze leden de mogelijkheid gegeven om materialen te komen halen voor bruikleen. Onze halve inboedel is weg want de leden zijn massaal materialen komen halen zoals spinningfietsen, kettlebells, dumbells en een bankdrukapparaat. De reacties zijn fantastisch en waarom zou je de spullen werkeloos laten staan als je je klanten ermee kunt helpen!”

De leden kunnen tijdens de verplichte sluiting evengoed gebruik maken van de expertise van de instructeurs. “Zo hebben we voor een lid die in de zorg werkt een persoonlijk trainingsplan gemaakt. Doordat zij nu op andere plekken wordt ingezet ontwikkelde ze lage rugklachten. Met deze training kan ze die spieren extra aandacht geven.”

Lastige keuzes

Financieel gezien moesten er lastige keuzes worden gemaakt. Wat doe je met al die abonnementen als je mensen geen fysieke plek kunt bieden om te sporten? De keuze moest voor 1 april worden gemaakt, omdat dit de datum is waarop alle fitnessaanbieders hun geld incasseren. Juriën vertelt: “We hielden de informatie van de brancheorganisatie nauwlettend in de gaten. Maar er kwamen geen algemene richtlijnen. Door ons wekelijks contact met onze leden hebben we ze net voor 1 april uitgelegd dat we de keuze hadden gemaakt de helft van het abonneegeld te incasseren. Tevens hebben we aangegeven dat wanneer de leden ons bedrijf steunen en het gehele incassobedrag zouden willen betalen, dat ze ons dan een mailbericht konden sturen om dat kenbaar maken.  Diezelfde dag en de dag erna stroomden de steunende mailtjes binnen. Dat was HARTVERWARMEND. Oftewel, we hebben twee kleinschalige fitnesscentra waar wij er voor de leden zijn en dat bleek uit de reacties.”

Feit is dat de inkomsten van de fitnesscentra in april zijn gehalveerd. En de onzekerheid blijft. 28 april is de volgende datum waarop het kabinet een besluit neemt over het al dan niet versoepelen van de maatregelen. “Je wilt zo graag duidelijkheid scheppen voor je leden. Maar ook voor onszelf. We kunnen nu maar een paar weken vooruit kijken,” zo zegt Linda.

Anticiperen op wat gaat komen

Juriën probeert samen met zijn team zoveel mogelijk te anticiperen op mogelijke scenario’s. “Denk aan de apparaten verder uit elkaar zetten, in kleinere groepjes trainen of meer ruimte creëren zodat we de 1,5 meter norm kunnen nastreven en de instructeurs die op 1,5 meter afstand de uitleg geven en de mensen aanspreken. Daar zijn aanpassingen voor nodig en wij zijn daar dan ook al mee bezig. We proberen telkens een stapje voor te zijn, zodat we niet weer voor verrassingen komen te staan.”

Sporten in een veilige omgeving

Ook willen ze de leden nog meer vertrouwen geven dat ze in een veilige omgeving kunnen sporten en dus zijn de maatregelen in het fitnesscentrum verder uitgebreid. “Zo wijzen we leden erop dat het fitnessapparaat voor en na gebruik goed reinigen. We hebben papieren handdoeken opgehangen die na gebruik kunnen worden weggegooid in plaats van een katoenen handdoek. En uiteraard is er ook voldoende desinfecterende zeep voorhanden en maken we een tweede kleedruimte. Ook adviseren we mensen thuis al hun fitnesskleding aan te trekken, zodat ze hier alleen nog hun schoenen hoeven te wisselen.” Op deze manier hopen de ondernemers hun steentje bij te dragen aan een hygiënische omgeving waar mensen zonder zorgen kunnen gaan sporten.

Persoonlijk contact

Omdat persoonlijke begeleiding bij de fitnesscentra van Juriën en Linda hoog in het vaandel staat bellen zij samen hun personeel met enige regelmaat met hun leden. “We hebben altijd een nauw contact met iedereen, en we wilden ze in deze tijd niet in de steek laten. We informeren dan hoe het met ze gaat en of we iets voor ze kunnen betekenen. We willen er gewoon zijn voor de mensen die ons vaak al jarenlang vertrouwen hebben gegeven. Dat is niet veranderd door de crisis. Maar we kijken uiteraard het meeste uit naar het moment dat we de deuren weer voor ze open mogen doen. Want die lege ruimtes waar we nu elke ochtend binnen stappen voelen heel vreemd. Hopelijk kunnen we snel onze leden weer verwelkomen.”

Wil je jouw ondernemersverhaal ook delen? Dat kan! Stuur een mail naar info@100procentniki.nl

Anneke Romeijn is professioneel muzikant. De trompettist is 31 jaar en komt uit Nijmegen waar ze woont met haar man en twee jonge kinderen. De culturele sector ligt stil nu voorstellingen en uitvoeringen zijn afgelast. Een hard gelag voor Anneke die projecten had lopen voor de Nationale Opera in Amsterdam en het Orkest van het Oosten/Phion. Na een jarenlange voorbereiding zijn de voorstellingen, die deze zomer zouden plaatsvinden, afgezegd.

Anneke studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam. Tijdens deze studie speelde ze al in het Nederlands Jeugdorkest ‘het Oranje van de muziekwereld’ zoals ze het met trots omschrijft. “Ik speelde daar vijf jaar lang eerste trompet. Ik leerde hier de belangrijkste lessen die je nodig hebt om zonder stress op een podium te zitten.”

Carrière 

In haar derde jaar van de Bacheloropleiding won ze een auditie voor een academieplek bij het Düsseldorfer Symfoniker. “Ik verhuisde naar Düsseldorf en speelde hier in 15 verschillende operavoorstellingen en deed veel symfoniewerk.” Anneke’s ambitie om zichzelf verder te ontwikkelen bracht haar – wederom via een auditie – in Kopenhagen. “Tot mijn grote verbazing overigens. Ik kreeg door het winnen van die auditie een plek bij de Danisch Radio Symfonie. Dat was echt een fantastische tijd! Ik speelde altijd live op radio en vaak ook op tv. Een hele spannende en intense periode.”

Na deze ervaringen moest Anneke terug naar Amsterdam om haar opleiding aan het Conservatorium af te ronden. “Mijn Masteropleiding heb ik met goed gevolg afgesloten en zo kon het ‘werkende’ leven echt beginnen. Sindsdien speel ik bij alle grote orkesten in Nederland, en soms ook in Duitsland en België. Ik word door orkesten benaderd en kijk dan of het in mijn schema past. Zo speelde ik dit seizoen ook Mahler 7 in het Concertgebouw van Amsterdam en zat ik in het orkest van het populaire televisieprogramma Maestro. Door freelance te werken speel ik zo op de meest bijzondere plekken. Van Amsterdam tot Groningen.”

Doceren

Naast haar eigen werk als trompettist is Anneke ook docent. “Dit doe ik met veel plezier omdat ik het belangrijk vind om al mijn kennis en ervaring over te brengen op anderen. Ik probeer kinderen vooral het plezier in het spel mee te geven, daar waar ik zelf een redelijk strenge leerschool heb gehad. Soms op het traumatische af.” Anneke geeft haar lessen in Horst, Meterik en America.

Wel gewerkt, niet betaald

Het wegvallen van concerten en voorstellingen door de maatregelen rondom de coronacrisis heeft een grote impact op Anneke haar situatie. “Zo zou ik nu de opera Frau ohne Schatten van Strauss spelen bij de Nationale Opera in Amsterdam. Dit is een project waar jaren aan gewerkt wordt achter de schermen en voor ons muzikanten begint het anderhalve maand voor de première. Hierna volgen er nog 12 uitvoeringen en ben je als freelancer dus 2,5 maand onder de pannen. Dit valt nu helemaal weg, wat mij erg veel inkomsten scheelt. Het nare aan deze situatie is dat het orkest niet gaat uitbetalen…”

Met grote regelmaat speelt Anneke ook bij Phion – het voormalige Orkest van het Oosten. Met de trompettisten van dit orkest vormt ze samen trompetkwartet C4. Met deze collega’s zou ze in mei solo spelen met het nieuw samengestelde kwartet. “Hier werken we al een jaar naartoe, dit zou echt het hoogtepunt moeten worden in mijn carrière. Het is ontzettend zuur dat dit nu ook niet doorgaat, helemaal omdat daar heel veel werk in heeft gezeten. Het had een mooie vaste inkomstenbron moeten zijn, maar je raadt het al, dit krijg ik wederom niet betaald.”

Online muziek maken

De agenda is dus schoongeveegd. En het feit dat onduidelijk is wanneer de maatregelen worden versoepeld bracht Anneke ook tot nieuwe initiatieven. “We zijn met trompetkwartet C4 begonnen om Facebook, Instagram en de website van Phion filmpjes van ons werk te posten. Zodat mensen ons toch kunnen horen en wij kunnen doen wat we het liefste doen: muziek maken. En dat we dit samen doen is heel fijn. Want alleen is maar alleen.”

Voor de jeugd aan wie Anneke les geeft heeft ze ook een mooi alternatief bedacht passend bij de tijd. “Ik geef veel kinderen tussen de 10 en 15 les en deze groeien op in een ‘Vlog tijdperk’. Ik maak nu voor hen een vlog en ik vraag van hen of ze ook een vlog voor mij terug willen maken. In mijn vlog doe ik oefeningen voor en vraag ze om die oefeningen ook te laten zien aan mij. Zo kunnen ze mijn ‘les’ ook vaker bekijken, wat ook een voordeel is ten opzichte van 1 uur les in de week die ze normaal gesproken krijgen. Ze kunnen nu vaker met mij meespelen of kijken hoe iets moet. En ik hoop dat ze hun vlog een paar keer over doen, waardoor ze kritisch op zichzelf worden en daarmee ook weer harder gaan oefenen.”

Gertie Vermazeren is theesommelier en heeft een winkel in het pittoreske centrum van Arcen. Bij Tante Sien verkoopt ze verse thee, allerlei benodigdheden om het beste kopje thee te zetten en uiteraard ook theeservies. Zo mag zij het theeservies van Bunzlau Castle verkopen. Handgemaakt servies dat duurzaam is geproduceerd en de meest gedetailleerde bedrukkingen heeft. Maar ook kun je bij Tante Sien verse taarten en benodigdheden voor de amateurbakker krijgen. Het behoeft geen uitleg dat de theetak van Gertie’s bedrijf ‘Tea Lifestyle’ zich richt op pure theeën in allerlei karakteristieke smaken.

Thee een van meest gedronken dranken

Als theesommelier heeft Gertie zich verdiept in alles wat met thee te maken heeft. “Thee is naast water en koffie één van de meest gedronken dranken ter wereld. Ieder land heeft een eigen theecultuur en ik vind het razend interessant me hierin te verdiepen. Van Marokkaanse muntthee, tot de Chinese theeceremonies en onze Westerse theecultuur.” Een tweejarige opleiding tot theesommelier lag aan de basis van Gertie’s bedrijf. Onderdeel daarvan waren workshops van Taiwanese theesommeliers en een Masterclass ‘thee in de horeca’.

Leveringen aan bedrijven liggen stil

Gertie’s passie voor thee maakt dat ze eindeloos kan vertellen over thee en mensen graag aan de hand neemt op de ontdekkingstocht in de wereld van thee. Maar ook de coronacrisis gaat niet aan haar voorbij. Ze heeft een groep vaste klanten die nu door de crisis gesloten zijn en dat heeft direct een weerslag op haar bedrijf. “De leveringen aan horecabedrijven, kapsalons en schoonheidsspecialisten liggen stil. Ik ben nu vooral bezig nieuwe voorstellen uit te werken voor leveringsovereenkomsten en toch acquisitie te doen bij potentieel nieuwe klanten. Maar de meeste bedrijven nemen in deze tijd ook geen beslissingen en doen geen toezeggingen. Het enige wat nog enigszins doorloopt zijn de bestellingen via de webshop.”

De workshops die Gertie geeft liggen ook stil. “De zogeheten tea and foodpairing workshops – waarbij pure thee van over de hele wereld kan worden geproefd inclusief een hapje – kunnen pas weer starten op het moment dat de maatregelen worden versoepeld. Voor mij altijd een fijne manier om mijn passie over te voor thee over te dragen. Maar het is nu even niet anders.”

Onzekerheid over de toekomst

De crisis raakt het bedrijf hard. Op dit moment is tweederde van haar omzet weggevallen. “De toekomst van veel bedrijven is onzeker in deze tijd en ook die van Tea Lifestyle. Komen alle horeca klanten terug? Losse thee is toch een luxeproduct waar eerder op bezuinigd zal worden nu er ook harde klappen vallen in de horeca. En kunnen en willen andere bedrijven in de toekomst investeren in nog betere kwaliteit thee van binnen bedrijf?”

Nieuwe initiatieven

Toch wil Gertie niet stilstaan en is ze actief om haar website te updaten en plannen te maken om – zodra de crisis achter de rug is – mee aan de slag te kunnen gaan. Gertie heeft het tot haar missie gemaakt om kwalitatief hoogwaardige “losse” thee meer te introduceren in de Limburgse horeca. “Het gebruik hiervan staat in deze regio nog heel erg in de kinderschoenen. Het bewustzijn moet nog komen, dat er naast het serveren van wijn bij het diner, thee ook  een goed alternatief is. “Het leuke is dat je voor thee ook arrangementen kunt maken, die perfect aansluiten bij een gerecht. Voor mensen die tijdens het diner geen alcohol willen of kunnen drinken, maar wel een smaakbeleving op maat willen. Hopelijk kan ik hier na de crisis volop mee aan slag.”

Hart onder de riem

Om mensen een hart onder de riem te steken steken in deze tijden wordt bij een webbestelling boven de €15 een extra zakje thee toegevoegd. “Zo kan diegene die de bestelling heeft geplaatst iets schenken aan iemand van wie ze vinden dat die het verdient. Dit kan een kanjer zijn die in een van de cruciale beroepen werkt of iemand die heel eenzaam is in deze tijd. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen in deze tijd.”

Coen Litjens is algemeen directeur van de Cr8las Groep in Venray. Hun expertise: lasmontage, onderhoudstechniek en turbinerevisie. Cr8las heeft een internationale klantenkring opgebouwd en is daardoor wereldwijd actief in de automotive, voedings-, turbine- en bouwindustrie. Coen startte in 2010 als zzp-er maar wist zijn expertise in te zetten om nieuwe medewerkers op te leiden en dé partner te worden voor gecertificeerd en vakkundig personeel voor tal van grote (inter)nationale opdrachtgevers. Omdat het bedrijf uit zijn jas begon te groeien werd in 2016 Ruud Custers aangetrokken voor de commerciële activiteiten van het bedrijf en het detacheren van het technische personeel. Kort daarna werd de huidige directie compleet met Bastian Bouwsema die de financiële bedrijfsvoering voor zijn rekening nam. Ruud en Bastian werden in 2017  mede-aandeelhouders in het bedrijf.

Cr8las groeide onder de huidige directie uit van een bedrijf met 25 werknemers naar 75. De Cr8las Groep vormt nu de paraplu boven drie bedrijfsonderdelen. Cr8las Metal Works BV, Cr8las Field Sevices BV en Cr8las Technical Personnel BV. Coen, Ruud en Bastian nemen elk een bedrijfsonderdeel voor hun rekening.

Coronavirus

“Ook wij als Cr8las hebben ‘last’ van het coronavirus. Normaliter zijn januari tot en met maart onze rustige maanden. De Field Service projecten beginnen namelijk pas vanaf eind maart te lopen,” zo vertelt algemeen directeur Coen. “Eind februari cancelde een opdrachtgever een project in China, waar wij hen zouden voorzien van personeel. Het was een voorteken voor wat ging komen. Inmiddels zitten we er midden in. Grote opdrachten in de Field Service gaan niet door, opdrachtgevers hebben minder personeel nodig en daardoor wordt er ook minder werk uitbesteed.”

Coen moest net in deze periode ook onder het mes vanwege knieproblemen. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Het is lastig om nu thuis je rust te nemen als je weet wat er gaande is. Op advies van de artsen moest ik acht weken rust houden, maar na twee weken ben alweer begonnen om de samen met Ruud en Bas de huidige situatie te kunnen managen.”

Alternatieve werkzaamheden

Ruud vult aan: “Gelukkig hebben we nog enkele mooie projecten lopen in onze werkplaats en bij onze vaste opdrachtgevers. Het voordeel is dat we Coen nu ‘in huis’ hebben in plaats van in het buitenland. Zo kan hij operationeel nu van enorme waarde zijn.” Het personeel van Cr8las wordt nu ook op andere manieren en plekken ingezet om de boel draaiend te houden. “We vragen veel van ons personeel, gelukkig is er begrip en komen ook de medewerkers met creatieve oplossingen. Daar zijn we heel blij mee,” zo vertelt Ruud.

“We weten niet hoe lang dit nog gaat duren. Naar verwachting zal het de komende twee maanden nog rustig blijven. We hebben eind mei / begin juni grotere projecten op de planning staan. We hopen dat we deze weer mogen uitvoeren.”

Daar waar Ruud normaliter vooral buitenshuis is voor het bezoeken van potentiële klanten en bedrijven en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, zit hij vanwege het coronavirus voornamelijk op kantoor. “Ik richt me nu vooral op de aftersales van bestaande klanten, en zoek gericht naar projecten die we regionaal kunnen oppakken als bedrijf. Bijkomend voordeel is dat ik nu meer ruimte heb om de ontwikkeling van de nieuwe website meer aandacht te geven.”

Toekomst

Het feit dat er werk weg valt betekent voor financieel directeur Bastian dat hij op dit moment zijn handen vol heeft aan het opnieuw opstellen van begrotingen, het monitoren van de financiële situatie en tijdig inspringen op het moment dat het nodig is. “Op dit moment is het lastig te zeggen wanneer het weer zal gaan aantrekken. We hebben offertes uitstaan voor grote Field Service projecten in het buitenland echter weten we niet wanneer deze uitgevoerd mogen worden. Enige wat we nu kunnen doen is de focus leggen op de projecten die we wel hebben en blijven zoeken naar nieuwe projecten. Verder denkende dan onze kernactiviteiten.”

Cr8las heeft een stabiele basis en Coen, Ruud en Bastian houden vertrouwen dat ze snel weer de draad kunnen oppakken. “We hebben nu meer tijd om eens de knelpunten bij opdrachtgevers goed te onderzoeken, zodat we er samen sterker uitkomen. Als ondernemers is het een tijd waarin onze creativiteit wordt aangesproken en bevorderd. Samen kunnen we dit aan! Het allerbelangrijkste is dat onze medewerkers, vrienden en familie gezond door de crisis komen. Dan komt de rest vanzelf.”

Wil je jouw ondernemersverhaal ook delen? Dat kan! Stuur een mail naar info@100procentniki.nl

Louisa Hernandez-Tobias is natuurvoedingsadviseur. Na jarenlang te hebben gewerkt als productiebegeleider en contentmanager voor verschillende grote uitgeverijen zoals De Geus in Breda en Malmberg in Den Bosch, besloot ze haar hart te volgen en startte ze in 2017 haar eigen coaching praktijk voor persoonlijke ontwikkeling. Twee jaar later verdiepte ze haar kennis met de  opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Deze rondde ze in 2019 met succes af en begon ze met natuurvoedingspraktijk Vida. Louisa is moeder van vier kinderen en woont met haar kinderen, man en hond in Breda.

“Voeding is mijn passie. Bewustzijn over wat de aarde ons te bieden heeft probeer ik dagelijks aan mijn kinderen door te geven. Dat is hun toekomst. Zuinig zijn op alles wat de natuur ons voortbrengt hoort daarbij. Respect voor mens, dier, aarde en milieu zijn mijn kernwaarden en ook die van natuurvoeding. Als coach adviseerde ik cliënten al op leefstijl. Voeding werd een steeds groter onderdeel daarvan.”

Coronavirus van dier op mens

Het coronavirus is een infectie die is ontstaan bij dieren en is overgedragen op de mens. Met alle gevolgen van dien. Het sterkt Louisa in de boodschap die ze heeft voor mensen over natuurvoeding. “Ik adviseer, geef voorlichting en workshops over natuurvoeding en alles wat daar mee te maken heeft. Ik wil mijn kennis en ruime ervaringen delen. En vooral bij de basis beginnen en kinderen inspireren en begeleiden. Mensen voorlichten over wat ze zelf kunnen doen om vitaler te worden, meer energie te voelen en aan hun gezondheid te werken.”

Workshops stil gelegd

Corona treft ons allemaal, zeker degene die erg ziek zijn en de familieleden die helaas al afscheid hebben moeten nemen van geliefden of bekenden. Daarnaast heeft het nu en zeker in de toekomst een flinke impact op ons maatschappelijk en economisch leven. “Ik heb mijn workshops en voorlichting in de klas moeten stopzetten. Logisch en  erg jammer, juist omdat deze workshops en voorlichting je voeding en daarmee je lichaam optimaal kan ondersteunen in deze tijd waarin gezondheid voorop staat. Het maakt je dan ook creatief.”

Vloggen over natuurvoeding

Zo is Louisa gestart met vloggen over natuurvoeding. Online kunnen adviesgesprekken gewoon doorgang vinden. “Natuurlijk is het fijner om mensen persoonlijk te zien en te spreken. Maar we begrijpen allemaal dat dat in deze situatie nu even zo is.”

De impact voor haar net gestarte praktijk is groot. Haar man is ook zelfstandige en kan op dit moment – vanuit huis – nog doorwerken als bouwtechnisch tekenaar. Dat betekent dat de zorg voor de kinderen op dit moment overdag op Louisa terecht komt. “Het grootste deel van de dag ben ik bezig om mijn oudste drie kinderen te begeleiden bij hun schoolwerk, terwijl een bijna 2 jarige peuter aan mijn been hangt. Voor mij is het heel bijzonder om de kinderen op zo’n manier zo dichtbij te zien groeien en ontwikkelen. Zien waar ze op vastlopen en waar ze in stralen. Ik zie het ook als een kans dat we nu zo dicht bij elkaar mogen zijn en voel nog meer verbinding. En ik kan nu yoga en meditatie in de lessen verweven, dat zie ik echt als een toegevoegde waarde die ze niet kennen vanuit school. Toch merk ik dat deze dagen ook best wat energie kosten, de combinatie juf en werk, bedoel ik dan. Mocht deze situatie nog langer gaan duren zal ik zeker meer dingen moeten gaan oppakken, want nu komt er weinig geld binnen. Het belangrijkste is dat ik vertrouwen voel dat ik nu in een periode van zaaien zit – achter de schermen opbouwen – om straks te gaan oogsten.”

Youtube-kanaal gestart

De periode van quarantaine heeft Louisa ook tot nieuwe initiatieven aangezet. Samen met haar kinderen plaatst ze filmpjes op Youtube. “Het is een hele leuke manier om samen met de kinderen ideeën te bedenken wat we op dit kanaal doen. Het eerste filmpje waarin mijn dochter Nova paashaantjes maakt staat al online.”

Louisa was vlak voor de coronacrisis al met veel partners in gesprek om samen te werken op het gebied van advies, coaching en voeding. “Hopelijk kunnen we hier – als de crisis achter de rug is – alsnog mee aan de slag. We hopen dan te beginnen met kleinschalige workshops, want de ‘anderhalvemetermaatschappij’ zal voorlopig nog wel even bestaan. Ook als de maatregelen langzaam worden afgebouwd.”

Wil je jouw ondernemersverhaal ook delen? Dat kan! Stuur een mail naar info@100procentniki.nl

Deborah van Oyen is duurzaam onderneemster. Ze heeft een prachtige bloemenzaak in het centrum van Venray: September. De zaak bestaat bijna 30 jaar. Naast onderneemster is Deborah moeder van vier kinderen en is ze getrouwd met Coen Absil. Coen is makelaar en zijn bedrijf richt zich op de aan- en verkoop van onroerend goed in Noord-Limburg en Oost-Brabant.

De afgelopen jaren stonden voor Deborah en Coen ook deels in het teken van de mantelzorg voor de moeder van Deborah. Zij woonde in een aanleunwoning bij het huis van haar zus. “Mijn moeder heeft 92 jaar mogen worden, maar was de laatste jaren dementerend. Samen met mijn zus en haar vriend hebben we met twee gezinnen voor haar gezorgd. Dit is waar ik trots op ben en wat ons als gezin sterk maakt en wat ik daarom graag benoem.”

Ondernemen combineren met een gezin

Ondernemen met een gezin van vier kinderen is een flinke uitdaging. “Het is een kwestie van aanpassen, schakelen en improviseren.” Maar het resultaat mag er zijn. September is een bloeiende onderneming met een vast team medewerkers die Deborah ondersteunen in haar ambities.

In de afgelopen 30 jaar zijn er veel scenario’s voorbij gekomen, zowel zakelijk als privé. “Het verlies van een collega was daarvan wel de heftigste gebeurtenis, evenals de momenten dat één van je kinderen ziek wordt. Dus een brand, conflicten, een pand kopen en verhuizen, een economische recessie, en andere zakelijke ontwikkelingen zijn te relativeren,” zo zegt Deborah. “En deze coronacrisis moet toch ook te overwinnen zijn, zo hoop ik althans.”

Maatregelen kabinet

Het kabinet nam in maart verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het sluiten van de detailhandel hoorde daar echter niet bij. Deborah hield de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. “Je gaat schakelen en staat 100% op scherp. Het eerste moment gaat het om gezondheid, de gezondheid van iedereen om je heen. En hierbij voel ik de verantwoording richting mijn team ook als een behoorlijke ‘last’, zo ook de verantwoording richting klanten.”

Deborah was in eerste instantie verbaasd dat de detailhandel gewoon open mocht blijven, zo vertelt ze: “ik had er sterk rekening mee gehouden dat de deur dicht zou moeten en we ook niet meer zouden mogen bezorgen. We mochten open blijven, maar ik vroeg me af of dat iets was om blij van te worden.”

Continuïteit bedrijf

Behalve de zorgen over de gezondheid zijn er uiteraard ook zorgen over de continuïteit van haar bedrijf nu veel vaste klanten van haar de deuren wel hebben moeten sluiten. “We leveren aan horeca, binnen het onderwijs en andere instanties. Het zijn klanten die het zwaar hebben en zullen moeten ploeteren om hun werk straks doorgang te kunnen geven. En het hoofd boven water te houden.”

Deborah vervolgt: “Maar ook consumenten die niet meer het centrum van Venray in mogen of durven. Een leeg centrum omdat veel collega-ondernemers niét mogen ondernemen, of ervoor kiezen niet open te zijn. Het heeft allemaal zijn weerslag op ons als geheel.”

De openingstijden van de winkel zijn aangepast, in lijn met de richtlijnen vanuit de winkeliersvereniging Venray Centraal. “We zijn van maandag tot en met vrijdag open van 12.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast zijn we uiteraard ook telefonisch gewoon bereikbaar buiten die tijden en 24/7 via onze website.”

Pieken in werkdruk

Ondanks dat de deuren open mogen blijven ging Deborah in eerste instantie uit van een mogelijk fikse omzetdaling. “Ik voelde mij dus genoodzaakt deeltijd WW aan te vragen voor mijn team. Tot onze verbazing – en ook vreugde – hebben we het echter flink druk, en zitten we juist met pieken in de werkdruk. Psychisch is het belastend om op deze manier winkel te voeren. We zijn als team dus blij dat we niet volle dagen open zijn, zodat we tijd aan onze bestellingen kunnen besteden.”

Deborah heeft ook het aanbod op de website uitgebreid passend bij de tijd. “Het is nu nog belangrijker om op die plek te laten wat je in huis hebt. Het bloemwerk is daar aangevuld en ik heb ook nagedacht over waar in deze tijd behoefte aan is. Wat willen mensen graag? Welk boeket of bloemstuk is geschikt om een je geliefden te troosten, waarmee zeg je ‘ik mis je, oma…’ of wat straalt ‘hieperdepiep’ uit voor iemands verjaardag?”

Ook zette Deborah een online workshop op, zodat mensen zelf thuis aan de slag kunnen voor de feestdagen of daarna.  

September sloeg ook de handen ineen met restaurant de Beejekurf in Venray. Het restaurant richt zich momenteel door de verplichte sluiting ook op het afhalen van maaltijden. “Wat is nu leuker als je een heerlijk gerecht bij de Beejekurf besteld en daarnaast meteen een ‘puike’ paaspot in huis haalt. Het vrolijkt de boel toch lekker op.”

Bloemen als verbinding

Daar waar Deborah twijfelde of ze wel blij moest zijn met de mogelijkheid de deuren open te houden, geeft het haar ook een enorme boost. “Rondom alle ellende van corona bewijzen bloemen maar weer dat ze een fantastisch manier zijn om mensen te verbinden. Bloemen troosten, verblijden, geven een lach op een gezicht.. Bloemen geven een boodschap die je nooit op een andere manier zou kunnen brengen.

We mogen bloemen blijven verkopen en blijven bezorgen en dat voelt goed.”

Bloemen als opsteker voor al die mensen in de zorg. Gratis gesponsord door allerlei bedrijven en ondernemers. We zagen het de afgelopen tijd geregeld voorbij komen. “Nu we met de Paasdagen ook niet met familie en vrienden samen kunnen zijn is het sturen van een bloemetje zo’n eenvoudig, maar groots gebaar om mensen met elkaar te verbinden als ze even niet samen kunnen zijn.”

Tijd na corona

Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren zoals die nu is. Deborah blikt al voorzichtig vooruit op de tijd dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. “Het zal anders zijn… wederom een hele tijd anders. Mensen zullen zich bewuster zijn van de echte waarden in het leven. En het sociale leven zal gretig opgepikt worden,” zo verwacht ze. “In eerste instantie zal er meer dankbaarheid en menselijkheid zijn.

Of dat blijft, is de vraag. Hopelijk maakt het ons allen rijker als mens.”

Deborah verheugt zich al stiekem op de tijd die komen gaat. “Het mooiste; wat zúllen we met z’n allen gaan feesten en het leven vieren! Zóveel in te halen straks; verjaardagen, huwelijken die zijn uitgesteld, jubilea, enz  En ‘gewoon’ romantisch samen uit eten! De liefde vieren, het leven vieren. Intenser dan ooit. En gewoon; die fijne knuffel en omhelzing die nu niet kan, wat zal het fijn zijn om dat straks weer te mogen. Veel om naar uit te kijken dus.”

Maar er is helaas ook die andere kant: “‘samen rouwen’ zullen we moeten inhalen; geliefden herdenken die ons zijn ontvallen, en waar we niet op de juiste manier afscheid van hebben kunnen nemen.”

Winkelaanbod na corona

Deborah vindt het lastig om uit zakelijk oogpunt een voorspelling te doen over de toekomst. “Ik verwacht dat het ‘winkelen’ weer wordt opgepikt. Het winkelaanbod zal wederom een flinke verandering ondergaan. Welke winkels dit overleven, is de vraag. Zo ook voor de horeca. Internetverkoop zal voor velen een stukje bedrijfsvoering blijven.”

Toch hoopt ze dat deze coronatijd ons ook iets goed brengt. “Saamhorigheid en trots op wat we hebben zal er zijn. En daarbij denk ik ook aan het fysiek winkelen en vertoeven in een centrum als ons mooie Venray; we hebben veel te bieden en ik hoop dat dat zo kan blijven en dat er niet al te veel economische klappen gaan vallen.”

 

Wil je jouw ondernemersverhaal ook delen? Dat kan! Stuur een mail naar info@100procentniki.nl

Marion Alders is directeur van interieurbouwbedrijf Strakk. Daarnaast is ze mede financieel verantwoordelijk voor de zusterbedrijven Houtz, Hous Luxe Woningen en voor moederbedrijf Hoex Bouw. Haar broer Ronald Hoex is algemeen directeur van de Hoex Group, waar deze bedrijven onder vallen. Hoex Bouw richt zich van oudsher op de bouw van bedrijfshallen en stallen. Bij Hous luxe woningen worden woningen in het topsegment gebouwd. Interieurbouwbedrijf Strakk is verantwoordelijk voor eigentijdse interieurs en bij Houtz worden luxe deuren op maat gemaakt. Al met al een bedrijf waar alle facetten van (luxe) woning- en bedrijfsbouw op één plek samenkomen. Met 120 werknemers in dienst, werkt het bedrijf in Nederland en Duitsland aan hun projecten.

We hebben het over een echt familiebedrijf. Naast Ronald en Marion is ook de jongste telg van het gezin – Chantal – in het bedrijf gestapt als interieurontwerper. Marion vertelt: “Op 1 april was het precies 50 jaar geleden dat ozze pap Hoex Bouw heeft opgericht. Het is dus een bijzonder jaar, wat we helaas zeer sober moesten vieren. De bedoeling was om dit uitbundig te doen, maar de Coronacrisis heeft roet in het eten gegooid. We hebben vlaaien gehaald en onze medewerkers getrakteerd en beloofd dat we het groots gaan vieren in 2021. De plannen die we hadden hebben we jammer genoeg een jaar uitgesteld.”

Oprichter Joos Hoex is overleden, maar zijn nalatenschap leeft door in zijn kinderen. “Het ondernemerschap is ons met de paplepel ingegeven. Aan de keukentafel werden alle zaken besproken, en werd ons geleerd dat je met hard werken veel kunt bereiken. We zijn dan ook trots op wat we bereikt hebben.”

Impact van de crisis

Ondanks het feit dat veel bouwwerkzaamheden door kunnen gaan is het verschil met de tijd ‘voor Corona’ groot. “Natuurlijk heeft het virus impact op onze bedrijven. Mensen hebben angst en zijn bang voor besmetting. Voordat onze monteurs naar klanten gaan moeten we er zeker van zijn dat de klanten vrij zijn van verkoudheid en klachten. Dit geldt ook voor de huisgenoten. Indien dit niet is, kunnen onze monteurs niet bij de klant komen.”

Ook voor medewerkers in de werkplaats gelden aangescherpte richtlijnen. “Voelen ze zich niet echt lekker of zijn ze verkouden dan moeten ze thuisblijven. Voorheen zouden ze komen werken met een lichte verkoudheid, nu blijven ze thuis. Kantoorpersoneel werkt indien mogelijk vanuit thuis.” Op kantoor en in de werkplaats wordt op dit moment ook meerdere keren per dag schoongemaakt. “Klinken en grepen worden meerdere keren per dag gereinigd. En natuurlijk moet iedereen moet 1,5 meter afstand houden, al is dat lastig. In de werkplaats wordt veel samengewerkt, maar we proberen zo veilig mogelijk te werken voor iedereen.”

De meeste werknemers op de bouw zijn voornamelijk buiten aan het werk. Daar wordt de 1,5 meter afstand regel gehanteerd.

Begrip klanten

“Klanten hebben gelukkig wel begrip voor de situatie,” zo zegt Marion. “Ze vinden het fijn dat wij hygiëne serieus nemen en dat we ons uiterste best doen om  alles op verantwoorde manier door te laten gaan. We hopen dat we dit kunnen blijven doen en dat deze moeilijke, onzekere tijd snel voorbij zal zijn.”

Grondstoffen mogelijk een probleem

Er zijn wel zorgen over de aanvoer van grondstoffen. De grondstoffen komen uit Europese landen als Italië, Spanje, België en Duitsland, maar ook  China is een toeleverancier. “Natuurlijk proberen we extra voorraad te krijgen om leveringsproblemen te voorkomen. Als alles maar niet te lang gaat duren, kunnen we het wel opvangen.”

Het ‘wij’- gevoel

Een positieve kijk op het leven voert bij de familie Hoex wel de boventoon. “We blijven positief, en gaan ervan uit dat met dit mooie weer het virus snel verdwijnt. Zoals de meeste griepvirussen verdwijnen als de zon weer gaat schijnen, zo zal ook deze dit doen,” zo hoopt Marion.

“En…. het is niet alleen kommer en kwel. De natuur heeft er een boost van gekregen, we komen weer met beide voeten op de grond te staan, en we zien waar het in het leven echt om draait: het ‘wij’-gevoel, gezondheid en samenzijn.  Laten we hopen dat deze vredesoorlog snel ten einde zal zijn.”

Gezondheid het allerbelangrijkste

“Vorige week las ik een quote van Dalai Lama die me raakte en die ik graag met jullie wil delen:
Wat me het meest verbaast bij de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst, dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit geleefd heeft”.

Blijf sterk, gezond en positief!”           

Chantal van Dijck heeft een praktijk aan huis als holistisch therapeut. Jarenlang werkte ze als therapeut voor mensen met dwang- en angststoornissen voor de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) in Venray. Van daaruit richtte ze Praktijk Innergie op. Chantal is moeder van 2 kinderen en kreeg in 2019 de diagnose borstkanker. Haar ervaringen als therapeut en haar eigen proces om kanker te overwinnen sterkte haar in haar doel andere mensen te begeleiden die vastlopen in hun werk- of privé situatie.

Hulp in onzekere tijden

“Ik had net mijn agenda vrij gemaakt voor de komende zes weken, omdat ik een operatie moest ondergaan. Die operatie werd uitgesteld.” Het gaf Chantal ruimte om juist in deze onzekere tijden mensen te ondersteunen met angststoornissen. Een groep waar ze uit eigen ervaring affiniteit mee heeft. “Deze groep is in tijden van Corona veel groter en zichtbaarder geworden, mensen maken zich zorgen over hun dierbaren, maar ook over zichzelf. En durven daar nu ook eerder aan toe te geven en zoeken hulp.”

Online hulp heeft ook voordelen

De consulten kunnen natuurlijk niet fysiek plaatsvinden op dit moment. En dus doet Chantal haar behandelingen via Skype of Messenger. “Dat er beeld bij is, is wel heel belangrijk. Het liefst zie je mensen voor je zitten, zodat je ze ook kunt ‘lezen’, maar dat kan op dit moment niet. Het maakt mijn werk wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk.” Ook kunnen Reiki behandelingen op afstand worden gedaan. “Zo kan ik toch de spanning van cliënten verlagen en de aandachtspunten – die uit deze behandeling naar voren komen – meenemen in een vervolgafspraak. Dat werkt eigenlijk heel goed.”

De voordelen van het feit dat er geen fysieke afspraken plaatsvinden zijn er ook. Chantal merkt dat de drempel om contact te zoeken met een therapeut voor hulp lager is als dit online kan.

Werk en privé

Het combineren van werk en privé is voor veel ondernemers een uitdaging. En dat is voor Chantal niet anders. Met twee jonge kinderen van 2 en 5 jaar is het een uitdaging om ruimte te vinden voor haar werk in de praktijk. Haar vriend heeft ook een eigen bedrijf is veel onderweg. De zus van haar vriend woont gelukkig op hun erf en kan af en toe bijspringen om de kinderen op te vangen. “Een situatie die per toeval is ontstaan, maar nu wel heel fijn is. Hierdoor heb ik iets meer mijn handen vrij en kan ik juist in deze tijd iets betekenen voor mensen die hulp nodig hebben. Door mijn eigen achtergrond bij de GGZ en mijn persoonlijke situatie heb ik een hele rugzak vol ervaringen, die ik nu heel goed in kan zetten. Want vergis je niet: de impact van deze crisis op ons dagelijkse leven en op jezelf is heftiger dan je nu misschien kunt overzien. Veel mensen staan nu in de overlevingsstand. En wanneer deze crisis achter de rug is kunnen mensen vaak pas reflecteren op wat de situatie met hen gedaan heeft en hoe ze hiermee om hadden willen gaan.

Veel mensen kijken de dood nu in de ogen, hebben angst om ziek te worden of raken geliefden kwijt.  “Niks maakt mensen zo kwetsbaar en zo onmachtig als ziekte en het besef van sterfelijkheid. Veel mensen denken op dat soort momenten na over wat ze nu eigenlijk écht willen en wat belangrijk voor ze is.”

Zoek hulp wanneer het nodig is

Chantal is een energieke en inspirerende persoonlijkheid die haar eigen ervaringen graag inzet om ook anderen verder te helpen. “De morgen is aan niemand beloofd, dus zorg goed voor jezelf en voor een ander. Leef in het nu en heb het leven lief. En daarnaast: zoek hulp, wanneer je dit nodig hebt!”

Sanne Tummers is copy- en contentcreator en werkt vanuit een prachtig pand in de wijk Wyck in Maastricht. Eigenaresse van Tekst & Stijl. Ze werkt onder meer voor opdrachtgevers als Maastricht Citymarketing, Maastricht Sport en Chapeau Magazine. Ook schrijft ze voor het ‘ Time to Momo’ platform over haar eigen stad Maastricht, bij reizigers en toeristen nog bekend onder de eerdere benamingen: 100% Berlijn, 100% New York en 100% Parijs. Sanne werkt nauw samen met Koekoek film. Een bedrijf dat zich richt op videoproducties voor online en televisie. De vertaling van een boodschap van inhoud naar visueel gaat dus hand in hand bij Tekst & Stijl.

 “Het verschil tussen mijn werk en dat van een communicatiebureau is dat ik word ingezet om de communicatiestrategie van bedrijven inhoudelijk vorm te geven. Ik richt me op het vertellen van verhalen die passen bij de boodschap van een bedrijf: online of in de vorm van artikelen in magazines.”

Sanne begon tien jaar geleden als freelancer, maar heeft inmiddels versterking van medewerker Janneke. Daarnaast werkt Sanne met een vaste schil freelancers die ze inzet op het moment dat het nodig is.

Ondernemen met jonge kinderen thuis

Naast haar bedrijf is Sanne ook moeder van twee jonge kinderen. “De afgelopen weken was het ook hier zoeken naar een modus om mijn werk onder deze uitdagende omstandigheden voort te zetten met twee kleine kids van 1 en 3 jaar fulltime in huis. Het went, maar ook weer niet. Het is ‘hands on’. Mijn vriend is ook zelfstandige en we hebben het nu zo verdeeld dat we allebei een halve dag werken. We wonen middenin de stad. Daar was ik altijd al blij mee, en nu nog een beetje extra. Dankzij de ‘intelligente lockdown’ zoals we die in Nederland hanteren, is er hier toch dagelijks nog wat leven op straat. Ik kan de deur uit voor een take-away coffee of voor een wandelingetje in het zonnetje langs de Maas. Met mijn kinderen een kleine picknick op een bankje, daar geniet ik volop van.”

Sanne is dankbaar voor haar plekje in Maastricht en is trots op de ondernemers in horeca en retail die in deze turbulente tijden blijven ondernemen. “Zo kan ik inmiddels gewoon elke dag mijn take-away coffee halen en kan ik bijna elke dag ergens iets lekkers bestellen of laten bezorgen. En zie ik de steun voor de lokale ondernemer wel groeien. Ik hoop dat dit een beetje zal helpen. Vorige week stond mijn buurvrouw met kledingzaak via facetime met paspop een outfit te verkopen. Dat toverde wel een glimlach op mijn gezicht.“ 

Digitale wereld komt nu van pas

Veel opdrachten die Tekst & Stijl had ingepland kunnen op dit moment geen doorgang vinden. “Mijn ‘brains’ maken op dit moment overuren om een creatieve draai te geven aan de situatie waar we nu in zitten. Er is al van alles de revue gepasseerd, maar ik moet ook realistisch blijven met de beperkte tijd en mogelijkheden die er nu zijn.”

Sanne heeft haar focus op het overeind houden van haar business. Daarnaast is ze bezig met het inventariseren waar haar opdrachtgevers op dit moment het meeste behoefte aan hebben. Maar ook waar ze al op in kan spelen als de crisis achter de rug is.  “Godzijdank is er die online wereld, waar je in tijden als deze toch gewoon zichtbaar kunt zijn, actief kunt blijven…waar je verhalen kunt delen, met creatieve content mooie dingen kunt bereiken.  Daar denk ik graag over mee. Daar ligt mijn hart en hoop daarmee iets te kunnen bijdragen.”

Opzetten content collectief

Het maken van een pas op de plaats, heeft voor Sanne ook voordelen. “Ik hoop deze tijd ook te kunnen benutten om aan mijn eigen business werken. Het is denk ik herkenbaar voor veel ondernemers dat ze – in de waan van de dag – de stip op de horizon soms uit het oog kunnen verliezen. Het is ook een goed moment om eens je eigen bedrijf goed onder de loep te nemen.”

Een diepgewortelde wens van Sanne is om een echt content collectief op te zetten, waarin ze samen met andere content creators kan gaan samenwerken. “Dit wil ik nu graag meer vormgeven, met een nieuwe naam en een nieuw online platform. ‘In mei leggen alle vogels een ei’…het zou mooi zijn als ik dit jaar eindelijk ook het mijne kan leggen, dat waar ik al zo lang op broed.”

Samen sta je sterker is het motto. Sanne ziet zoveel goede freelancers om haar heen in de branche, dat ze de krachten wil bundelen in een collectief.  “Al die kennis, kracht en creativiteit kunnen elkaar enorm versterken! Maar het is ook wel spannend of ik dit een goed moment is om dit plan doorzetten. Of er straks überhaupt genoeg werk is om met anderen op te pakken. Toch geloof ik nog steeds in die kracht van samenwerken, juist nu.”

Vertrouwen houden

Sanne heeft een dubbel gevoel bij de situatie waar het land in is beland. De afgelopen maanden waren ook pittig. “Als ondernemende moeder met gebroken nachten, werkend van deadline naar deadline, waren de afgelopen maanden voor mij stiekem best een ‘rat race’ en verlangde ik af en toe wel naar een week zonder deadlines. Nu het zover is dat er ook werk weg valt, komt ook angst en onzekerheid om de hoek kijken. Maar is er dan toch die pas op de plaats waar ik de afgelopen maanden wel eens naar uit heb gekeken.”

Sanne telt ook haar zegeningen. “Er zijn zoveel mensen die hun werk op dit moment onder vele heftigere omstandigheden moeten doen. Mensen die in angst leven of verdriet hebben. Dan hebben we het nog niet zo slecht.”

Hoe deze coronacrisis van invloed gaat zijn op Sanne’s bedrijf en op ieders persoonlijke leven is lastig te overzien.  “Onzeker, anders… Ik behoor wellicht niet tot de groep die nu direct geraakt word, maar wel in een volgende schakel. Volgende week, volgende maand kan alles anders zijn. Daar houd ik wel rekening mee. Toch vertrouw ik erop dat ik vanuit mijn ervaring , passie en motivatie ergens van betekenis kan zijn.

Ondernemen in crisistijd

Ik begon mijn werk als zelfstandige in 2009, middenin de vorige crisis, nadat het businessmagazine – waar ik op dat moment hoofdredacteur was – omviel. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik op dat moment besloot voor mijzelf te beginnen. Zelf dacht ik vooral: ‘vind maar eens een leuke baan in mijn branche op dat moment’. Ik zat op dinsdag in de rechtbank voor het faillissement van mijn werkgever, de dag erna had ik de eerste voorzichtige afspraken met mogelijke opdrachtgevers.  Sindsdien heb ik nooit zonder opdrachten gezeten en vind ik nog elke dag dat ik de leukste job heb die ik me kan wensen. Daar houd ik me nu aan vast.”

Lucienne Litjens is zelfstandig reisadviseur. Met haar bedrijf Lucienne Litjens Reiscreaties verzorgt ze de meest uiteenlopende reizen of korte vakanties voor mensen die maatwerk willen. Haar passie voor reizen bracht haar op die plek. De Cororacrisis heeft een enorme impact op haar werkzaamheden. De reisbranche ligt volledig op haar gat. Maar in de tussentijd zijn er ook klanten onderweg voor wie Lucienne de reis had uitgestippeld. En dus is het alle hens aan dek!

“In januari werd voor mij duidelijk dat het Corona-virus een grote impact ging hebben op de reiswereld. Aanvankelijk beperkte zich dat tot China. Een op de planning staande zakenreis en een reis op maat met bezoek aan de Formule 1 werden door de klant in de ijskast gezet. Daarna ging het in een rap tempo. Het virus bleek een wereldreiziger.”

Repatriëren van Nederlanders

Vluchten werden geannuleerd, de ene na de andere grens ging dicht. Aanvankelijk lag de prioriteit bij het repatriëren van Nederlanders in het buitenland. Maar ook dat bleek een lastige klus. Lucienne vertelt: “Zo heb ik momenteel nog een klant in Nieuw-Zeeland zitten. Ik had haar terugvlucht gewijzigd maar ook deze werd 24 uur voor vertrek geannuleerd door de airline omdat de grens van Singapore, waar zij een overstap zou hebben, werd gesloten. Een alternatieve vlucht was er niet. Bovendien wil je je alleenreizende klant ook niet via elke willekeurige route terug laten vliegen. Stel dat ze strand in Manila of Delhi…. Gelukkig is er dan het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarmee je samenwerkt om de klus te klaren. In de tussentijd sta ik bijna dagelijks met deze klant in contact en volgen we samen de ontwikkelingen.”

Omboeken van reizen

Lucienne is dus druk om klanten in deze bizarre tijd op een goede manier van A naar B te krijgen. Daarnaast zijn er natuurlijk veel reizen die vooruit gepland zijn en waarvan onduidelijk is of en wanneer ze doorgang kunnen vinden. “Dat er voorlopig geen nieuwe vakanties worden geboekt dat mag duidelijk zijn maar er staat natuurlijk al het één en ander op stapel. Mensen hebben zich enorm verheugd op hun reis die met veel zorg en aandacht is samengesteld. Gelukkig zijn de meeste luchtvaartmaatschappijen, touroperators en hoteliers coulant en bieden ze de mogelijkheid om de reis te verzetten. Soms zelfs naar 2021. Het ANVR en SGR roepen het Corona-voucher in het leven waarmee de klant op een later tijdstip alsnog die vakantie kan boeken. Door de SGR dekking is de reissom verzekerd. Met het verstrekken van die vouchers wordt ook de liquiditeit van al die partijen gewaarborgd. Een mooie oplossing voor iedereen.”

Maar het omboeken van al die lopende vakanties blijkt een schier onmogelijke taak. “Airlines en consolidators zijn niet bereikbaar, touroperators hebben het wat dat betreft wat beter voor elkaar en daarbij kan ik pakketreizen veelal zelf online wijzigen. Echter heb ik heel veel maatwerk waarbij vluchten, huurauto en accommodaties aan elkaar worden geplakt tot een pakketreis. Het beleid wijzigt met het uur en bij zo’n maatwerkreis heb je natuurlijk met heel veel partijen te maken. Klanten vragen veelvuldig om advies, dat geef ik ze met plezier maar het is altijd korte-termijn-advies want niets is zeker in deze tijd.”

Vragen over zomervakantie

De maatregelen zijn deze week verlengd tot 28 april, onduidelijk is wat het betekent voor later dit jaar. De meeste mensen hebben hun zomervakantie allang geboekt. “Veel mensen maken zich ook zorgen om hun vakantie die in juli of augustus gepland staat. Het valt me op dat de grootste zorgen zitten bij reizen naar Amerika. Het is niet zo zeer de vraag of je daar komende zomer wel naar toe KUNT maar meer of je dat nog wel WILT. Ik begrijp de zorgen en de onzekerheid van de klant en kijk met allen mee hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Een enkeling kiest nu al voor omboeken maar de meeste wachten de situatie af. Wanneer grenzen dicht blijven en de reis dus niet door kan gaan dan kunnen ook zij terug vallen op de mogelijkheid om de reis te verzetten. Althans…als het beleid niet wijzigt.  Het belangrijkste is nu in contact blijven, goed luisteren naar wat mensen willen en wat de leveranciers kunnen.”

Voorlopig ziet Lucienne de ene na de andere geboekte vakantie verdwijnen. De reis wordt verzet of geannuleerd. Elk dossier gaat volgens eigen zeggen veelvuldig door  haar handen totdat het weer in het systeem opgeborgen kan worden met een stempel ‘geannuleerd’ of ‘bevestigd’. “Fijn dat m’n klanten zo begripvol zijn en dat we samenwerken om hun reis waar ze zich zo op verheugd hadden, weer vorm te geven. Het is dealen met de situatie en handelen naar de aangeboden mogelijkheden.”

Toekomst

Lucienne reist zowel zakelijk als privé meerdere keren per jaar. “M’n eigen reisje naar Barcelona met een bezoek aan een voetbalwedstrijd gaat niet door en of ons stedentripje naar Krakau in mei plaats gaat vinden is ook nog maar de vraag.”

Toch heeft Lucienne goede hoop dat mensen het vertrouwen krijgen om weer te reizen naar het buitenland. Als de crisis achter de rug is. “Uit vorige periodes, zoals 09/11 en de aswolk boven IJsland weet ik dat dat vertrouwen er weer komt. We zijn toch een reislustig volkje, we willen de wereld blijven ontdekken. En reizen is ook omgaan met onvoorziene omstandigheden, je pad is niet altijd geplaveid en het vraagt af en toe om improvisatievermogen. Daar zijn wij Nederlanders goed in en dus heb ik er alle vertrouwen in dat het weer goed komt. Gaan alle Nederlanders dan tegelijkertijd een vakantie boeken?  Dan hoop ik dat er dan voldoende stoelen en kamers zijn om zo in die behoefte te kunnen voorzien.”

Wij zijn Suzan Ummenthun en Kim Sanders van Boost & Borg. Wij zijn een jong (2018 gestart) en innovatief bedrijf op het gebied van teamontwikkeling, Boost en Borg ontwikkelt trainingen op maat voor organisaties & bedrijven in uiteenlopende sectoren. Het doel is om de kwaliteiten van de medewerkers binnen een organisatie optimaal te benutten. Momenteel werkt het bedrijf veel samen met organisaties in de zorg en kinderopvang. De ‘Boost’ in de bedrijfsnaam slaat terug op de inspirerende trainingsdagen, maar de ‘Borg’ is minstens zo belangrijk. “Een trainingsdag geeft vaak een enorme motivatie, maar belangrijker is om ook op de lange termijn de inzichten te blijven gebruiken om samen met je team tot een optimale prestatie te komen. De ‘borgfase’ is dus essentieel voor het resultaat op de lange termijn.”

Trainingsdagen onmogelijk

Het laat zich al raden. In tijden van Corona zijn trainingsdagen voor groepen medewerkers in een organisatie onmogelijk. “We zaten in een fantastische flow met een volgeboekte agenda. Ook stonden er al gesprekken gepland met potentiële nieuwe opdrachtgevers. En ineens is de agenda leeg.”

In eerste instantie waren Suzan en Kim vooral bezig om alle afspraken opnieuw in te plannen. De onzekerheid over de duur van de crisis maakte dit een bijna onmogelijke missie. “We besloten ons dus te focussen op wat wel kan en gaan verder met kernacties die ons bedrijf nu nodig heeft. Ook tijd van bezinning en reflectie is zeer waardevol en dat kan nu!”

Aandacht voor zorgprofessionals

En in die tijd van bezinning werden de twee ondernemers gegrepen door de actualiteit rondom het Coronavirus. De beelden van overvolle IC’s en noodkreten voor extra zorgprofessionals ging Suzan en Kim niet in de koude kleren zitten. Ze wilden hierin iets betekenen. En dat moest snel gebeuren, want de situatie vroeg erom. Ze zetten alles aan de kant en gingen aan de slag om een pakket te ontwikkelen voor al die zorgprofessionals die momenteel in de frontlinie zitten. Professionals die een enorme heftige tijd doormaken, zowel fysiek als mentaal.

“Het is juist in deze hectische tijd heel erg belangrijk dat ze tijd en ruimte nemen om even met elkaar te gaan zitten. “Waar loop jij tegenaan? Waar heb je hulp bij nodig? Wat kun je betekenen voor je collega?” Een luisterend oor en ontladen is daarin vooral belangrijk.” En daar hebben Suzan en Kim in relatief korte tijd een pakket voor ontwikkeld. “Met dit pakket bieden we de teams direct bruikbare handvatten om met de situatie om te gaan. De vermoeidheid neemt toe en zij krijgen soms heftige situaties te verwerken. Het pakket kan een essentiële bijdrage leveren aan het welzijn van de professionals die nu alles op alles zetten om de cruciale zorg te leveren.”

Op afstand ondersteunen

Om de kosten tot een minimum te beperken besloten ze Drukwerkdeal te benaderen om hen te ondersteunen bij het verzorgen van het printwerk. “En dat is gelukt! Zij waren bereid het printwerk te sponsoren. Zo kunnen we 200 pakketten kosteloos beschikbaar stellen aan zorgorganisaties en ziekenhuizen die een beroep op ons doen. We voelen ons dankbaar dat we op die manier de zorgprofessionals in deze tijd van afstand kunnen ondersteunen!”

Inmiddels is bijna de helft van de pakketten besproken. “We roepen zorgorganisaties van harte op om ons te benaderen voor een pakket. Om hun medewerkers die nu dag in dag uit zo zinvol werk doen, ook de mogelijkheid te geven met deze bizarre situatie om te gaan.”

100% Niki wil voor deze situatie een uitzondering maken en zorgorganisaties doorverwijzen als zij een gratis pakket willen bestellen voor hun medewerkers. Stuur een mail op contact@boostenborg.nl. Of bel met Suzan: 06 28 16 03 55 of Kim: 06 27 24 09 34

Twan Lensen is 45 jaar en eigenaar van Maascourt in Venray. Maascourt is een bedrijf dat zich richt op alle facetten van de tennissport. Maascourt heeft een tennishal inclusief horeca in Venray. Maar Maascourt is ook een tennisschool, waar zowel opleidingen worden gegeven aan talentvolle jeugd uit Noord-Limburg en Oost-Brabant, als clubtraining voor junioren en senioren. De gevolgen van de Corona crisis op dit dynamisch bedrijf zijn groot. 

Van jongs af aan was Twan gegrepen door het ‘tennisvirus’. Als junior was hij in zijn vrije tijd vooral op de baan te vinden. Verschillende blessures stonden zijn eigen ontwikkeling als tennisser in de weg en dus besloot hij zijn passie voor de sport op 18-jarige leeftijd in te zetten om mensen te gaan trainen. Zijn bevlogenheid om het beste uit zichzelf en anderen te halen brachten hem naar waar hij nu staat. Twan heeft vele (sub)toppers begeleid tijdens nationale en internationale toernooien. Enkele Nederlands Kampioenen en internationaal tennistalent zijn door Twan begeleid en getraind. Zijn werkzaamheden heeft Twan in de loop der jaren verder uitgebreid met zijn lidmaatschap van de ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB).

Alles is tot stilstand gekomen

Het Coronavirus heeft een flinke impact op het bedrijf. “Op dit moment ligt echt alles stil. De lessen, de tennishal incl de horeca, de Ledenraad en het begeleiden van spelers. Er zijn dus echt geen inkomsten op dit moment. Die komen hard aan. We zetten alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden. De regering maakt het mogelijk om enkele financiële aspecten in te voeren. Dit gebeurt gelukkig ook bij de bank. Die aspecten zijn nodig om straks weer als gezond bedrijf verder te kunnen.”

Het heeft ook andere gevolgen. Sport is voor velen een heel wezenlijk onderdeel van hun leven. “Mensen hebben geen uitlaatklep meer. Sport is hiervoor een perfect middel. Maar met name de kinderen hebben het lastig. Geen structuur in de vorm van school en de (sport) activiteiten daar om heen. Ik heb dan ook besloten deze kinderen een klein beetje te helpen door enkele lessen van mij op te nemen en deze te posten op ons kanaal op YouTube. Dit kanaal hadden we nog niet en is dus een Corona gevolg. Dat is dan weer positief. Afhankelijk van de duur van de “Intelligent Lockdown” zullen we daar iedere week filmpjes op gaan zetten,” zo zegt Twan.

Twan en zijn team hebben nu ook ruimte om zaken op te pakken die normaal blijven liggen. “Tennisbanen en netten repareren, kelders opruimen, schilderen etc etc. Ik merk aan mijzelf dat ik thuis zeer onrustig wordt als ik niet kan werken. Dat zal velen niet vreemd in de oren klinken.”

Sociaal aspect

De tennishal is een plek waar alle leeftijden samenkomen. Om te sporten maar – niet onbelangrijk – ook om gezellig een kop koffie te nuttigen of na het sporten een glas bier te drinken. “Veel van mijn klanten van de tennishal missen nu hun wekelijkse potje tennis op de baan. Met name de ochtenden zijn bezet door de senioren, voor wie dit echt een belangrijk sociaal aspect heeft. Het slaan van het balletje is dan bijzaak. Het kopje koffie is leidend. Dat valt allemaal weg en ik kan als ondernemer op dit vlak nu niets voor ze betekenen. Dat doet toch wel wat pijn in mijn hart. Het zijn stuk voor stuk allemaal zulke lieve mensen die nu het sociale moment enorm missen.”

Ook het werk voor het personeel ligt zo goed als stil. “Er zijn wat klusjes, maar daar houdt het dan ook echt wel bij op. Horecapersoneel helpt mee in de sportkantine. Poetsen en spullen opruimen. Meer is er niet te doen. Op de tennisbaan mogen we niet komen met onze groepen. Ik zelf heb dat opgelost door een video te maken van 15 minuten voor mijn recreatieve jonge leerlingen. Die kunnen hier vol mee aan de slag. Ik krijg al aardig wat video’s terug van deze kids. Dat vind ik echt te gek! De oudere cursisten hebben allemaal een open brief ontvangen waarbij ik probeer het tennisgevoel weer te geven en warm te houden. Zodat tennis bij ze blijft kriebelen.”

Fitheid op peil houden

Voor de jeugd die echt op hoger niveau bezig is met de sport moest Twan ook echt een alternatief bieden. “De kinderen van de tennisschool hebben een trainingsschema gekregen om hun fitheid op peil te houden. We mogen het contact niet verliezen. De reacties op al deze acties waren in ieder geval hartverwarmend.”

Positief voor de toekomst

Twan is niet iemand die bij de pakken neerzit, hij is dan ook positief gestemd ondanks de turbulente tijd. “Er staan mooie dingen te gebeuren en er zijn zaken die ik als uitdaging aan ga. Problemen probeer ik niet als probleem te zien. Met de schouders er onder en met het huidige personeelsbestand zie ik de toekomst positief. Wij gaan er voor!”

Daarnaast wil hij iedereen een hart onder de riem steken in deze bizarre tijd: “Ik wil ook graag de mensen een groot compliment geven over de naleving van de opgelegde regels. Ik kan dan met trots zeggen. Dit is Nederland! Nederland Tennisland!”

Janine Hoeijmakers trok in 2017 de stoute schoenen aan en gaf haar baan als HR adviseur op, om verder te gaan als zelfstandig recruiter. Een spannende stap, waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft: “De roep naar vrijheid lonkte, en de wil en passie om er een succes van te maken was dik en dubbel aanwezig.”

Vliegende start

Door haar jarenlang opgedane ervaring op het gebied van arbeidsbemiddeling, in combinatie met een stevig netwerk, zorgde ervoor dat Janine een vliegende start heeft kunnen maken met ProMatch recruitment. “Nu 2,5 jaar later kan ik met gepaste trots zeggen dat het goed gaat, ik heb een hele fijne klantenkring opgebouwd en al vele mooie en goede matches kunnen realiseren. Lekker op weg dus. En dan is daar ineens het Corona virus.”

Kosten lopen door

De zorgen om de gezondheid van dierbaren en mezelf staan met stip op één, maar er zijn natuurlijk ook onzekere gevoelens over het ondernemerschap. “Werken vanuit huis is op zichzelf niet zo’n probleem, echter wanneer ook mijn man en twee tieners 24 uur per dag thuis zijn, wordt dat wel een uitdaging!” De vaste lasten, onder andere voor haar werkplek bij Hub73 in Horst, lopen uiteraard gewoon door. Janine vraagt zich deze periode continue af hoe de crisis haar werk als recruiter zal gaan raken: “Hoe gaan bedrijven om met hun vacatures tijdens deze crisis? Houd ik wel voldoende werk? En hoe zullen de contacten verlopen met de werkzoekenden?”

Digitale intakes

Gelukkig konden een aantal opdrachtgevers haar geruststellen. Zij lieten weten dat hun vacatures evengoed actueel blijven. “Zij willen graag straks na de crisis weer goed voorbereid zijn op de werkdruk die dan weer omhooggaat en zijn bereid om in deze periode vooral digitaal kandidaten te spreken. Dit betekent voor mijn werk dat ik nu nog redelijk als normaal door kan zoeken naar geschikte kandidaten, deze online benader en in plaats van een persoonlijke intake nu voornamelijk telefonische intakes inplan, of via Skype. Vooralsnog loopt dat prima en ben ik dagelijks druk in de weer met communiceren via de digitale snelweg.”

Werken in tijdsblokken

Om de combinatie met het thuisfront goed te kunnen regelen moest Janine haar werkdag wel anders gaan inrichten: “Ik werk dagelijks in 3 blokken van 2 uur gedurende deze corona-thuisblijfperiode. Het huishouden is een stuk intensiever deze dagen dat iedereen thuisblijft. Ik start de ochtenden op met een flinke boswandeling met de honden en zorgen dat iedereen hier weer in een opgeruimde omgeving aan het werk kan gaan. Door op deze manier te plannen en de dag in blokken te verdelen, blijft de focus er voor die dingen die op dat moment mijn aandacht nodig hebben.”

Vertrouwen in de toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet blijft voor Janine natuurlijk spannend, nu veel bedrijven misschien noodgedwongen hun personeelsbestand moeten gaan inkrimpen in plaats van uitbreiden. Maar het feit dat de opdrachten via een aantal vaste opdrachtgevers gewoon door loopt geeft voldoende vertrouwen voor de toekomst. “Daarnaast is dit ook wel een periode van bezinning, je gaat weer veel meer nadenken over de zin van het leven en jouw rol hierin. Het besef dat het lang niet iedereen gegeven is om oud te mogen worden is nu des te groter. Dus neem het leven zoals het komt en probeer van elke dag iets moois te maken, dat is nu wel het motto. En mocht ik het in mijn huidige ondernemerschap niet redden, dan ben ik ervan overtuigd dat ik op een andere manier weer mijn steentje bij kan dragen aan de economie. Waar deuren sluiten, gaan nieuwe open, ik blijf altijd optimistisch.”

 

 

De evenementenbranche is door de crisis in zwaar weer gekomen. Dat geldt dus ook voor de toeleveranciers. Manders Verhuur uit Oostrum is een echt familiebedrijf en gespecialiseerd in het bouwen van tenten en paviljoens voor elk denkbaar evenement of feest. In 2021 bestaat het bedrijf 50 jaar. De huidige eigenaar Hans Manders nam het bedrijf in 1992 over van zijn vader. Samen met zijn vrouw Rianne –  die een jaar later in de zaak kwam – groeide het bedrijf uit tot een grote speler op de markt. Hun twee zoons Nick en Bob zijn in 2015 en 2017 ook deel uit gaan maken van de VOF. Op dit moment werken naast de familie Manders nog 15 medewerkers bij het bedrijf.

Manders Verhuur kan bogen op een groot vast klantenbestand. Dat betekent dat 70 procent van de evenementen jaarlijks terugkeren op de agenda. De overige 30 procent zijn incidentele evenementen voor zowel zakelijke als particuliere klanten, zoals jubilea, bedrijfsopeningen en bruiloften. Het hoogseizoen loopt van maart tot en met oktober. En dat seizoen had dit jaar niet slechter van start kunnen gaan.

Grote evenementen afgelast

Op 23 maart maakte het kabinet verscherpte maatregelen bekend. Dit hield in dat alle evenementen en bijeenkomsten werden verboden. Tot 1 juni geldt de maatregel. Ondanks dat de familie Manders dit had zien aankomen, was het een harde klap. “De crisis betekent dat alles in de agenda is geannuleerd, terwijl ons hoogseizoen net op het punt van beginnen stond”, zo zegt Rianne. “We bouwen tenten voor bedrijfsfeesten, festivals, evenementen, bruiloften, kermissen en ga zo maar door. Allemaal dingen die door huidige maatregelen allemaal geen doorgang meer kunnen vinden.”

Ondernemers Hans en Rianne gingen meteen met hun zoons om tafel om in te spelen op de nieuwe werkelijkheid. Er moesten alternatieven komen om het bedrijf draaiend te houden. “De dingen die nu nodig zijn, zijn overdekte controlesluizen bij huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Maar ook tenten bij winkels waardoor klanten als het binnen te druk wordt buiten kunnen wachten.” Op hun social media kanalen moest dus ook het roer om. “We wilden uiteraard laten zien wat de mogelijkheden zijn van ons bedrijf in de huidige bizarre tijd. Het heeft ons al verschillende opdrachten weer opgeleverd, zo mochten we bij een bedrijf ook de uitbreiding van de kantine verzorgen, zodat medewerkers met de gevraagde afstand van die plek gebruik kunnen maken.”

Oproepkrachten zonder werk

De crisis hakt er bedrijfsmatig hard in.  “We kunnen onze oproepkrachten op dit moment geen werk bieden. En dat terwijl zij normaal gesproken juist in deze tijd van onschatbare waarde zijn. We hopen uiteraard dat het opgebouwde vertrouwen voldoende is om hen bij ons te houden, als deze crisis achter de rug is.” Want achter de schermen is het wel even alle hens aan dek. Rianne is druk bezig om alle afgelaste evenementen die verplaatst zijn naar later dit jaar in te plannen. Zoon Nick zet zich momenteel in voor andere bedrijven die zijn hulp hard kunnen gebruiken. En Hans en Bob zorgen ervoor dat achter de schermen alles in gereedheid wordt gebracht om – zodra de maatregelen worden aangepast – meteen aan de slag te kunnen. Het onderhouden en reinigen van ons assortiment is daar onderdeel van. “Zodra we weer aan de slag kunnen hopen we met de stappen die we nu zetten nog efficiënter en sneller in te kunnen spelen op de vraag.”

Jubileum

Ook privé heeft de ontstane situatie een weerslag op het familiebedrijf. “Het is een bizarre en beangstigende tijd, maar we proberen positief te blijven. Komend jaar moet een feestelijk jaar worden voor ons bedrijf. Met een 50-jarig jubileum. We hopen dat iedereen dat in goede gezondheid met ons mee kan vieren.”

Toekomst

De toekomstplannen van het familiebedrijf waren al in volle gang en zijn nu in een stroomversnelling gekomen. “We hebben namelijk 2 nieuwe tenten gekocht. Twee ALU-hallen van 10×30 en 15×30, dit zijn tenten die volledig voldoen aan de nieuwste eisen. Daar zijn we trots op en we hopen ze snel te mogen bouwen voor feesten en evenementen. Want dat is waar ons hart ligt.”

De kappersbranche maakt turbulente tijden mee. Ingrid Giebels uit Gennep is mede-eigenaar van een grote salon in Cuijk. Samen met Annelies van den Bosch runt ze Artizte Hair and Beauty. Een volledig vernieuwde eigentijdse salon waar negen dames werken. Na de eerste maatregelen van het kabinet mochten de kappers hun salons nog open houden, maar daar kwam afgelopen week verandering in. De deur ging op slot.

Ambitie

Het ondernemen zat Ingrid al jong in bloed. Op 23-jarige leeftijd opende ze een salon aan huis. Een spannende stap na altijd in dienst te zijn geweest bij verschillende vooraanstaande salons. Ingrid is echter een ‘mensen-mens’ en miste een team om haar heen. Ze besloot opnieuw op zoek te gaan naar een werkplek in een salon waar ze ook haar eigen ambities kon waarmaken. Zo kwam ze terecht bij Artizte Hair and Beauty. En na verschillende jaren als salonmanager te hebben gewerkt, greep ze in 2018 de kans om mede-eigenaar te worden met beide handen aan.

Sinds 1 januari 2019 staat ze samen met Annelies aan het roer van de volledig gerenoveerde salon. “Onze salon is uitgegroeid tot een compleet trendy beautycentrum voor dames en heren, want we willen klanten alleen het beste bieden en zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik ben erg gedreven om zo mezelf en ons team te helpen en ontwikkelen”.

Onzekere tijden in het kappersvak

Een jaar later staat Ingrid opeens voor een compleet nieuwe uitdaging. “Na een jaar van samen fantastisch ondernemen breekt er een tijd aan waarin we het hoofd koel dienen te houden -Corona- is daar. In eerste instantie maakten ook wij grapjes, dan is het in Italië, vervolgens in Brabant wacht eens even wij zitten gevestigd aan het randje van Brabant. Nee, het komt niet hier!” hielden we onszelf nog tegen beter weten in voor. “Toen kwam het moment dat de horeca op slot ging. En kwam bij ons natuurlijk de vraag op: moeten wij ook dicht?”

In eerste instantie mochten de kapsalons open blijven. Wel werd er meteen een teamvergadering ingelast. “Ook onze medewerkers hadden echt grote angst om het virus op te lopen of over te brengen. We namen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen: wegwerpmantels, handen wassen, geen jas aannemen, pinnen in plaats van contant, stoelen ontsmetten na elk bezoek, bij verkoudheid of dergelijke klachten vragen om een nieuwe afspraak. Maar de belangrijkste maatregel van het RIVM konden we niet nakomen. Namelijk 1,5 meter afstand houden”. Voor Ingrid en haar compagnon was het zoals ze zelf zegt een ‘afschuwelijk moeilijke week’. “In onze branche heerste zoveel onduidelijkheid. We mochten zelf beslissen of we open bleven of dicht wilden gaan. Als we met ons hart hadden moeten beslissen waren we dicht gegaan, maar wat doe je als de concurrentie gewoon open blijft? Laat je je dan de kaas van het brood eten?”. Ingrid is vol lof over het team in haar salon. “Onze medewerkers waren echt top die week. Ze besloten er allemaal te zijn, ondanks de gemengde gevoelens”. In de salon bleef het onverminderd druk. En dat verbaasde Ingrid ook. “Mensen wilde toch gewoon hun haar geknipt en gekleurd hebben. Sommige klanten die we verzochten om een nieuwe afspraak te maken, omdat ze met verkoudheidsklachten binnen liepen keken daar zelfs vreemd van op.” De impact van het virus leek bij veel mensen nog niet binnengedrongen, zo verklaart Ingrid de situatie.

Sluiting definitief

Op 23 maart kwam de Minister-President met het verlossende woord: de kapsalons moesten dicht. “Het was prima zo. Ons team – en ook wij – hadden genoeg angst gehad en nu moest ook de concurrent zijn deuren sluiten. Met pijn in het hart, maar het is zo”.

Meteen kwam er voor Ingrid en Annelies een nieuwe werkelijkheid op gang. “We zijn achter de schermen nu enorm druk om up-to-date te blijven omtrent de laatste trends. Denk aan digitale learning tools en moodboards. Maar ook ons klantenbestand wordt weer actueel gemaakt. We proberen nu voor te sorteren op wat de klanten – nadat dit achter de rug – is van ons nodig hebben en wat we ze kunnen bieden”.

Via de social media kanalen houden ze hun klanten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. “Ook om ze een hart onder de riem te kunnen steken in deze moeilijke periode door middel van een quote, een ‘how to’ of mooie afbeelding”.

Maar het is ook tijd voor de praktische zaken zoals de voorjaarsschoonmaak, zegt Ingrid met een knipoog.

Samen staan we sterk

“We maken ons op voor een frisse start met een positieve blik op de toekomst. Ik heb intussen namelijk geleerd dat je ondernemen kunt vergelijken met het besturen van een vliegtuig: het opstarten kost de meeste energie maar als je eenmaal kunt vliegen krijg je ook met turbulentie te maken. Zolang je vertrouwt op je besturingssysteem komt het goed. En ik geloof in ons besturingssysteem, het komt goed. Samen staan we sterk!”

Monique Litjens heeft een agrarische kinderopvang in Leunen. De Mukkenstal startte in 2013 op het terrein van het melkveebedrijf van haar man. Bij de Mukkenstal is het doel kinderen op te laten groeien in een groene omgeving. De kinderen mogen veel buiten spelen, vies worden en proeven waar het eten vandaan komt. Daarnaast maakt Monique deel uit van het landelijk bestuur van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK).

Grote onzekerheid

De coronacrisis heeft een flinke impact op de kinderopvangcentra en haar medewerkers. Monique hield het nieuws vanaf eind februari al scherp in de gaten. “Vanuit mijn functie voor de VAK kreeg ik maar al te goed mee wat er in Noord-Brabant aan de hand was en ook de onzekerheid die daar al heerste onder kinderopvangondernemers. Donderdag 12 maart kwam voor heel Nederland het bericht vanuit de overheid, kinderen die klachten als hoesten, snotneus of koorts hebben, mogen niet meer naar de opvang. Mijn eerste reactie: Hoe dan? Kinderen hebben nou eenmaal om de haverklap een snotneus of verhoging omdat tandjes doorkomen..”. Maar de maatregelen waren duidelijk en de consequenties dus ook. Die werden meteen nageleefd, zo zegt Monique. “Heel belangrijk hierin vind ik de communicatie met ouders en mijn medewerkers. Het is van belang meteen een duidelijke informatievoorziening op gang te brengen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is”.

Kinderopvang wordt noodopvang

Zondag 15 maart kwam het nieuws dat de kinderopvangcentra hun deuren moesten sluiten, behalve voor ouders die beiden een ‘vitaal beroep’ hebben. “Toen was het even alle hens aan dek! Ouders mailen, wie zit in een cruciale sector en hoe moeten en kunnen we dat controleren, willen we dat überhaupt?” Kinderen moesten afgemeld worden in het systeem en honderden afmeldingen volgden. Monique had meteen allerlei vragen: ‘Hoe gaan we dat doen met de personele bezetting? En de mensen die thuis blijven, wat moeten die nu doen? Hoe zit het met de kosten? Er kwam een bericht dat gemeenten organisaties aanwijzen die de kinderen opvangen, hoe dan?’ Allemaal vragen die door Monique’s hoofd gingen, maar ze stelde prioriteiten. Want het belangrijkste was communiceren wat wel duidelijk was. En dat gold niet alleen voor haar rol als eigenaresse van de Mukkenstal, maar ook voor de 50 kinderopvangcentra die aangesloten zijn bij de VAK. Ook zij hadden meteen informatie nodig vanuit het bestuur hoe ze hiermee moesten omgaan.

Een dag later bleek dat de overheid, onder bepaalde omstandigheden, ook toeliet dat gezinnen waarbij 1 ouder een vitaal beroep heeft gebruik mochten maken van de opvang.  “Weer een hoop commotie want er vallen nogal wat mensen onder! En wat als al die kinderen toch komen, dan kunnen we niet meer spreken van een veilige omgeving”. Gelukkig gaven volgens Monique heel veel mensen gehoor aan de aangescherpte maatregelen en bleven toch veel ouders thuis als dat mogelijk was. “Zo kunnen we nu opvang bieden aan kinderen die echt gebruik moeten maken van noodopvang. Kinderen van wie vader of moeder en soms beide ook echt aan het bed staan van de corona patiënten, het is mooi om nu voor hen iets te kunnen betekenen. En ook de lieve berichten van ouders en kinderen zijn hartverwarmend. Daarbij wil ik wel benadrukken dat we gewoon ons werk doen en ook nog veel minder dan op een normale dag. Berichten in de media over hoe geweldig de kinderopvang bezig is, voelen dan soms wel misplaatst als ik naar buiten kijk en 5 in plaats van 50 kinderen zie rondrennen… We missen ze wel…”

Teamgevoel

In deze bizarre tijd richtte Monique de situatie binnen de Mukkenstal opnieuw in. “Er is een nieuw rooster gemaakt waarbij mensen 1 dag in de week naar het werk komen, daarnaast hebben we vanuit de VAK een E-learning geregeld zodat ze vanuit thuis aan de slag kunnen. Heel mooi om te zien was het teamgevoel de afgelopen week, dat we het samen doen!”

Toch zijn er uiteraard ook zorgen. “Wat gaat dit voor de langere termijn betekenen? De minister heeft toegezegd dat alle kosten die ouders maken, vergoed gaan worden. Zolang ouders dus niet opzeggen kan alles doorgaan… Maar wat als ouders wel op gaan zeggen? In heel Nederland heeft het economische consequenties dus hoe zit het met de werkgelegenheid? Wanneer er meer werkloosheid komt, heeft dat direct invloed op de kinderopvang, dus dat blijft afwachten”.

Tel je zegeningen

Naast het feit dat Monique en haar man beiden ondernemers zijn, zijn ze ook ouders van 4 kinderen. “De jongste twee zitten in groep 6 en 7 en zijn al aardig zelfstandig. Ze gaan netjes rond half 9 aan de slag en werken de opdrachten die ze van school krijgen af. De oudste twee hadden examen moeten doen, althans dat was de bedoeling. De nieuwe situatie hakt er bij hen wel in”.

Daarnaast zijn er uiteraard ook zorgen over naaste familie. “Een vader en twee oma’s in de kwetsbare doelgroep, daar heb ik natuurlijk ook zorgen over net zoals heel veel anderen dat heeft over hun dierbaren. Maar ik weet ook dat ik het goed getroffen heb. Wij leven op de boerderij met veel ruimte om ons heen, onze kinderen kunnen veel naar buiten zonder in contact te komen met anderen, de irritaties zijn nog minimaal. We kunnen thuis werken en zolang het internet een beetje meewerkt lukt het onze kinderen ook om voor school te werken. En het allerbelangrijkste, we zijn nog allemaal gezond, ik tel mijn zegeningen!”

Maak kennis met Sander Kleikers. Communicatie is zijn vak. Al bijna 20 jaar werkt hij als presentator, dagvoorzitter en sportverslaggever- en commentator. Afgelopen jaar verliet hij de regionale omroep L1 om zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Sander Kleikers Media.

“Het zijn niet de beste tijden voor een ondernemer. Het zijn voor niemand de beste tijden. 2020 hadden we beter kunnen overslaan, of zoals iemand laatst zei: ’hé 2020, hoe vind je zelf dat het gaat’?” zegt Sander met een knipoog.  Wie Sander kent kenmerkt hem als een energieke motivator. Een allround mediaman met een heel groot sporthart.

Grote sportevenementen

“Het had mijn mooie jaar moeten worden. Het jaar waarin ik voor het eerst sinds bijna 20 jaar (what’s in a number) op geheel eigen benen sta.  Sportevenementen bij Eurosport als commentator en presentator afwisselen met dagvoorzitterschappen en stukjes schrijven. Vrije jongen, zonder vaste agenda maar met voldoende perspectief door de vele wielerkoersen, het EK Voetbal en de Olympische Spelen”. Kortom het zag er voor Sander allemaal veelbelovend uit.

“Maar een Chinese vleermuis moest zo nodig iets delen… Aanvankelijk deed ik er ook te makkelijk over. Totdat het eerste evenement werd gecanceld, en in nog geen 48 uur mijn hele maandagenda voor maart eruit werd gegooid. April volgde al snel en Rutte cancelde mei ook nog even”.

Harde dobber

De keiharde streep door een maandenlang volgeboekte agenda was een harde dobber. Maar Sander had vooral begrip voor de situatie. “We zitten in een wereldwijde crisis en we zijn er nog lang niet vanaf.  Al snel besefte ik dat mijn handel (sport en evenementen) geen handel meer was. Dat was ‘old school’, van voor Corona.  Het nieuwe Corona-tijdperk is een digitaal tijdperk geworden, veel meer dan voorheen. Dus zette ik online-events op poten waarmee je toch je klanten, medewerkers of andere geïnteresseerden kunt informeren”.

Dat er in tijden van crisis ook mooie nieuwe initiatieven ontstaan bleek al snel. Het rijke netwerk dat Sander in de afgelopen decennia had opgebouwd wierp haar vruchten af. “Nog geen twee dagen na de bekendmaking van mijn online-events, kreeg ik een telefoontje of ik me maandag jongstleden in het Van der Valk Hotel in Urmond wilde melden.  Midden in het crisiscentrum van het Coronacentrum-Urmond”. 

Interim crisismanager

In de gemeente Sittard-Geleen werd een Van der Valk Hotel in drie dagen tijd is omgevormd tot Centrum waar een Thuiszorg-Hotel en een HAP (Huisartsenpost) is gehuisvest. Het centrum biedt plek aan Corona-patiënten, die uit het ziekenhuis zijn ontslagen en nog zorg nodig hebben of aan Corona-patiënten voor wie de thuiszorg niet voldoende kan bieden. Sander besloot meteen op deze trein te springen.  “Als crisis-communicatiemanager mag ik met een geweldig team de communicatie verzorgen naar heel erg veel belanghebbenden. Denk aan burgers, media, huisartsen, thuiszorg-personeel, ziekenhuizen, maar ook Veiligheidsregio, GGD en nog een stuk of wat partijen”.

Als crisis-communicatiemanager was het meteen alle hens aan de dek: “Nog geen 24 uur nadat ik nauwelijks van afkortingen als VVT (verzorging, verpleging, thuiszorg) of PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) had gehoord, had ik een live gestreamde persconferentie opgezet met de nationale en regionale media present. Het centrum is geopend, de eerste patiënten liggen inmiddels in het Thuiszorg Hotel en donderdag opent de Huisartsenpost. Na drie dagen ad hoc crisiscommunicatie ga ik met dat superteam vanaf donderdag een kleine communicatiestructuur opzetten voor de komende weken”.

Blik op de toekomst

Zo brengt de crisis Sander op dit moment op een andere plek dan voorzien, maar hij haalt er enorm veel energie uit daadwerkelijk iets te kunnen betekenen. “Vorige week baalde ik nog, omdat ik geen nuttige bijdrage kon leveren.  Nu zit ik in een rollercoaster die zijn weerga niet kent, leer ik veel van buitengewoon deskundige en gemotiveerde mensen en voel ik me bevoorrecht dat ik in dat centrum kan werken en een zinvolle bijdrage kan leveren”.

“Al had dat centrum er helemaal niet moeten staan. Al had ik gewoon naar de koers moeten gaan, een event moeten leiden of me moeten voorbereiden op de Spelen. Dat stellen we nog even uit. We maken even pas op de plaats. Doe je mee, anderhalve meter is al goed, zodat we liefst zo snel als mogelijk ons gewone leven weer kunnen oppakken. Want het leven heeft vaak verrassingen voor je in petto, zo blijkt maar weer”.

Ik ben Twan van Bussel en samen met mijn vrouw, Floor van Bussel, zijn wij de eigenaren van Gastrobar TOF in het centrum van Venray. Sommigen kennen ons nog wel van Feestcafé De Koets in Venray, Deurne of Salou (Spanje), want die zaken hebben wij voorheen gehad.

Maar nu dus al bijna vier jaar Gastrobar TOF aan de Grote Markt.

Ondernemen met passie

Vol passie en plezier draaien Twan en Floor hun zaak waar de gasten kunnen genieten van eerlijke, verse en bijzondere gerechten in een zeer sfeervolle ambiance. Het is niet alleen een restaurant,  maar je kunt er ook terecht voor een gezellige borrel of zelfs vergadering.

“Wat we zelf ook erg leuk vinden om te doen zijn de extra feesten zoals carnaval, de Venrayse kermis en Nieuwjaarsdag. Dan pakken we extra uit en maken er een mooi feest van.”

Zaak op slot

Vol energie en passie dus tot zondag 15 maart 17.30 uur. Het kabinet gaf een persconferentie en vertelde dat – vanwege de bestrijding van het Corona virus – alle horecazaken vanaf 18.00 uur dicht moesten. “Een hele vreemde situatie.  Dat we dicht moesten begreep ik wel, maar waarom al meteen? We waren diezelfde avond volgeboekt en de keuken had alle voorbereidingen al klaar staan, er zaten zelfs al groepen aan tafel….. Hier begreep ik niks van. Ze hadden ook kunnen zeggen vanaf 21.00 uur bijvoorbeeld”, zo blikt Twan terug.

Een paar dagen eerder – op vrijdagmiddag 13 maart – nam Twan al voorzichtig een voorschot op wat er aan zat te komen. ”Ik zei tegen Floor: Ik denk dat we aanstaande maandag dicht moeten dus we gaan een bezorg- en ophaalservice opstarten”. Dat hebben ze dan ook direct gedaan. Ze plaatsten meteen afhaalmenu’s op hun website en voegde een betaalmodule toe. Ook lieten ze flyers maken. “Diezelfde dag, vrijdag dus, kwamen de bestellingen al binnen terwijl we gewoon open waren en dat ging zo ook op zaterdag door met erg leuke reacties”.

Na de persconferentie op zondag zijn was het alle hens aan dek. De gasten moesten worden geïnformeerd dat ze diezelfde avond niet meer konden komen eten. En ook alle reserveringen voor de weken erna moesten worden afgebeld. “Gelukkig hadden we ons voorbereid en konden we gasten meteen informeren over onze bezorgservice. Met het gevolg dat we zondag avond al vele mensen blij hebben kunnen maken met onze mooie gerechten”. 

Bezorgservice

De dagen daarop waren hectisch, want hoe moesten ze nu verder….? “Op de Venrayse horeca-app werden uiteenlopende verhalen gedeeld. Er waren er meer die een bezorgservice op wilden starten maar durfden niet omdat ze verwachten dat ze dan niet (of minder) in aanmerking kwamen voor de overheidssteun”.  Twan en zijn vrouw stonden hier anders in. “Wij vonden dit zelfs een soort plicht. Niet alleen voor onze gasten maar ook voor de ouderen die daardoor minder de deur uit hoefden”.

Twan is ontzettend gegrepen door de vele positieve reacties: “We zijn nu inmiddels een week verder en hebben het behoorlijk druk gehad en het is hartverwarmend al die reacties die je krijgt als je bij de mensen aan de deur komt”. Ook via social media delen veel klanten hun verhaal. Met een foto van een heerlijke TOF maaltijd op tafel is het ‘genieten, maar toch even anders’. “Die reacties zijn gewoon fantastisch. Dit maakt het dat we dit de komende tijd nog met veel plezier willen gaan doen. We doen bij elke bestelling een cadeaubon van € 5,- zodat de mensen na de Corona crisis bij Gastrobar TOF weer welkom zijn voor een hapje of drankje. Ook hier krijgen we erg leuke reacties op”.

Positief

De coronacrisis heeft naast de negatieve kanten voor Twan en Floor dus ook een positieve kant. “We draaien bij lange na niet de omzet die we normaal zouden moeten halen, maar we hebben er een heel goed gevoel bij en denken hiermee iets positiefs bij te dragen in deze voor velen moeilijke periode. Dus zolang het mag gaan we hiermee door”. 

Wil jij ook je ondernemersverhaal delen om collega’s te inspireren? Dat kan! Mail je verhaal naar info@100procentniki.nl