DE MUKKENSTAL

Monique Litjens heeft een agrarische kinderopvang in Leunen. De Mukkenstal startte in 2013 op het terrein van het melkveebedrijf van haar man. Bij de Mukkenstal is het doel kinderen op te laten groeien in een groene omgeving. De kinderen mogen veel buiten spelen, vies worden en proeven waar het eten vandaan komt. Daarnaast maakt Monique deel uit van het landelijk bestuur van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK).

Grote onzekerheid

De coronacrisis heeft een flinke impact op de kinderopvangcentra en haar medewerkers. Monique hield het nieuws vanaf eind februari al scherp in de gaten. “Vanuit mijn functie voor de VAK kreeg ik maar al te goed mee wat er in Noord-Brabant aan de hand was en ook de onzekerheid die daar al heerste onder kinderopvangondernemers. Donderdag 12 maart kwam voor heel Nederland het bericht vanuit de overheid, kinderen die klachten als hoesten, snotneus of koorts hebben, mogen niet meer naar de opvang. Mijn eerste reactie: Hoe dan? Kinderen hebben nou eenmaal om de haverklap een snotneus of verhoging omdat tandjes doorkomen..”. Maar de maatregelen waren duidelijk en de consequenties dus ook. Die werden meteen nageleefd, zo zegt Monique. “Heel belangrijk hierin vind ik de communicatie met ouders en mijn medewerkers. Het is van belang meteen een duidelijke informatievoorziening op gang te brengen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is”.

Kinderopvang wordt noodopvang

Zondag 15 maart kwam het nieuws dat de kinderopvangcentra hun deuren moesten sluiten, behalve voor ouders die beiden een ‘vitaal beroep’ hebben. “Toen was het even alle hens aan dek! Ouders mailen, wie zit in een cruciale sector en hoe moeten en kunnen we dat controleren, willen we dat überhaupt?” Kinderen moesten afgemeld worden in het systeem en honderden afmeldingen volgden. Monique had meteen allerlei vragen: ‘Hoe gaan we dat doen met de personele bezetting? En de mensen die thuis blijven, wat moeten die nu doen? Hoe zit het met de kosten? Er kwam een bericht dat gemeenten organisaties aanwijzen die de kinderen opvangen, hoe dan?’ Allemaal vragen die door Monique’s hoofd gingen, maar ze stelde prioriteiten. Want het belangrijkste was communiceren wat wel duidelijk was. En dat gold niet alleen voor haar rol als eigenaresse van de Mukkenstal, maar ook voor de 50 kinderopvangcentra die aangesloten zijn bij de VAK. Ook zij hadden meteen informatie nodig vanuit het bestuur hoe ze hiermee moesten omgaan.

Een dag later bleek dat de overheid, onder bepaalde omstandigheden, ook toeliet dat gezinnen waarbij 1 ouder een vitaal beroep heeft gebruik mochten maken van de opvang.  “Weer een hoop commotie want er vallen nogal wat mensen onder! En wat als al die kinderen toch komen, dan kunnen we niet meer spreken van een veilige omgeving”. Gelukkig gaven volgens Monique heel veel mensen gehoor aan de aangescherpte maatregelen en bleven toch veel ouders thuis als dat mogelijk was. “Zo kunnen we nu opvang bieden aan kinderen die echt gebruik moeten maken van noodopvang. Kinderen van wie vader of moeder en soms beide ook echt aan het bed staan van de corona patiënten, het is mooi om nu voor hen iets te kunnen betekenen. En ook de lieve berichten van ouders en kinderen zijn hartverwarmend. Daarbij wil ik wel benadrukken dat we gewoon ons werk doen en ook nog veel minder dan op een normale dag. Berichten in de media over hoe geweldig de kinderopvang bezig is, voelen dan soms wel misplaatst als ik naar buiten kijk en 5 in plaats van 50 kinderen zie rondrennen… We missen ze wel…”

Teamgevoel

In deze bizarre tijd richtte Monique de situatie binnen de Mukkenstal opnieuw in. “Er is een nieuw rooster gemaakt waarbij mensen 1 dag in de week naar het werk komen, daarnaast hebben we vanuit de VAK een E-learning geregeld zodat ze vanuit thuis aan de slag kunnen. Heel mooi om te zien was het teamgevoel de afgelopen week, dat we het samen doen!”

Toch zijn er uiteraard ook zorgen. “Wat gaat dit voor de langere termijn betekenen? De minister heeft toegezegd dat alle kosten die ouders maken, vergoed gaan worden. Zolang ouders dus niet opzeggen kan alles doorgaan… Maar wat als ouders wel op gaan zeggen? In heel Nederland heeft het economische consequenties dus hoe zit het met de werkgelegenheid? Wanneer er meer werkloosheid komt, heeft dat direct invloed op de kinderopvang, dus dat blijft afwachten”.

Tel je zegeningen

Naast het feit dat Monique en haar man beiden ondernemers zijn, zijn ze ook ouders van 4 kinderen. “De jongste 2 zitten in groep 6 en 7 en zijn al aardig zelfstandig. Ze gaan netjes rond half 9 aan de slag en werken de opdrachten die ze van school krijgen af. De oudste twee hadden examen moeten doen, althans dat was de bedoeling. De nieuwe situatie hakt er bij hen wel in”.

Daarnaast zijn er uiteraard ook zorgen over naaste familie. “Een vader en twee oma’s in de kwetsbare doelgroep, daar heb ik natuurlijk ook zorgen over net zoals heel veel anderen dat heeft over hun dierbaren. Maar ik weet ook dat ik het goed getroffen heb. Wij leven op de boerderij met veel ruimte om ons heen, onze kinderen kunnen veel naar buiten zonder in contact te komen met anderen, de irritaties zijn nog minimaal. We kunnen thuis werken en zolang het internet een beetje meewerkt lukt het onze kinderen ook om voor school te werken. En het allerbelangrijkste, we zijn nog allemaal gezond, ik tel mijn zegeningen!”