JUST BE FIT

Juriën Beterams runt twee kleinschalige fitnesscentra in Meerlo (2011) en Wanssum (2018). Kleinschalig omdat de persoonlijke begeleiding en sfeer centraal staan in hun ondernemersvisie. In Meerlo is een fitnesscentrum en groepslesstudio Just Be Fit. In Wanssum staat een Small Group Training, Personal Training en Duo Training Studio onder de vlag van Gezondheidsplein Postbaan. Sinds 2017 is ook zijn vrouw Linda in het bedrijf gestapt. Linda richt zich voornamelijk op de jeugd als kinderyogadocent en docent kidsdance voor Just Be Fit en op basisscholen. Verder is zij de stille kracht op de achtergrond voor een groot deel van de financiële zaken. Juriën maakt daarnaast ook nog deel uit van Hét Preventieteam, een concept waarbij het duurzaam investeren in vitaliteit, communicatie en coaching voor bedrijven centraal staat.

Juriën is een energieke ondernemer die begin dit jaar het nieuws rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten hield. “We waren ervan overtuigd dat we snel te horen gingen krijgen dat we in de huidige vorm niet verder zouden kunnen. Toch sloeg het nieuws van zondag 15 maart even in als een bom! Zeker omdat de fitnesscentra expliciet werden benoemd in de persconferentie.” Juriën ging met zijn team meteen aan de slag om alle leden te informeren dat de deur per direct op slot moest. “Verschrikkelijk om dan op maandagochtend op je werk aan te komen om de zaken verder te gaan regelen en er zijn geen klanten!”

Online workouts

Maandagochtend was het meteen alle hens aan dek. Het doel was om zo de leden zo snel mogelijk een alternatief te kunnen bieden.  “We wilden meteen een FitApp in de lucht hebben om al onze leden via online filmpjes te coachen en te begeleiden om thuis verder te kunnen sporten. We zijn er trots op hoe snel we dit hebben kunnen realiseren. Op dinsdag stond de eerste les al online, en aan het einde van die week konden we al vijf verschillende trainingen aanbieden via de app.”

Inmiddels staan er in de FitApp al meer dan 30 workouts online. En elke week komen er nieuwe bij.  “In eerste instantie richtten we ons op onze eigen leden in Wanssum en Meerlo en de aangesloten bedrijven van Hét Preventieteam. Maar we zijn er nu ook voor iedereen die inspiratie nodig heeft om thuis aan de slag te gaan. Dus mensen die thuis willen trainen kunnen ons mailen en ze krijgen dan een tijdelijk account om gebruik te maken van onze eigen FitApp van Just Be Fit. “

Halve inboedel weg

Naast het online platform kozen Juriën en Linda voor een onorthodoxe manier om hun leden te kunnen ondersteunen bij hun vitaliteit. “We hebben onze leden de mogelijkheid gegeven om materialen te komen halen voor bruikleen. Onze halve inboedel is weg want de leden zijn massaal materialen komen halen zoals spinningfietsen, kettlebells, dumbells en een bankdrukapparaat. De reacties zijn fantastisch en waarom zou je de spullen werkeloos laten staan als je je klanten ermee kunt helpen!”

De leden kunnen tijdens de verplichte sluiting evengoed gebruik maken van de expertise van de instructeurs. “Zo hebben we voor een lid die in de zorg werkt een persoonlijk trainingsplan gemaakt. Doordat zij nu op andere plekken wordt ingezet ontwikkelde ze lage rugklachten. Met deze training kan ze die spieren extra aandacht geven.”

Lastige keuzes

Financieel gezien moesten er lastige keuzes worden gemaakt. Wat doe je met al die abonnementen als je mensen geen fysieke plek kunt bieden om te sporten? De keuze moest voor 1 april worden gemaakt, omdat dit de datum is waarop alle fitnessaanbieders hun geld incasseren. Juriën vertelt: “We hielden de informatie van de brancheorganisatie nauwlettend in de gaten. Maar er kwamen geen algemene richtlijnen. Door ons wekelijks contact met onze leden hebben we ze net voor 1 april uitgelegd dat we de keuze hadden gemaakt de helft van het abonneegeld te incasseren. Tevens hebben we aangegeven dat wanneer de leden ons bedrijf steunen en het gehele incassobedrag zouden willen betalen, dat ze ons dan een mailbericht konden sturen om dat kenbaar maken.  Diezelfde dag en de dag erna stroomden de steunende mailtjes binnen. Dat was HARTVERWARMEND. Oftewel, we hebben twee kleinschalige fitnesscentra waar wij er voor de leden zijn en dat bleek uit de reacties.”

Feit is dat de inkomsten van de fitnesscentra in april zijn gehalveerd. En de onzekerheid blijft. 28 april is de volgende datum waarop het kabinet een besluit neemt over het al dan niet versoepelen van de maatregelen. “Je wilt zo graag duidelijkheid scheppen voor je leden. Maar ook voor onszelf. We kunnen nu maar een paar weken vooruit kijken,” zo zegt Linda.

Anticiperen op wat gaat komen

Juriën probeert samen met zijn team zoveel mogelijk te anticiperen op mogelijke scenario’s. “Denk aan de apparaten verder uit elkaar zetten, in kleinere groepjes trainen of meer ruimte creëren zodat we de 1,5 meter norm kunnen nastreven en de instructeurs die op 1,5 meter afstand de uitleg geven en de mensen aanspreken. Daar zijn aanpassingen voor nodig en wij zijn daar dan ook al mee bezig. We proberen telkens een stapje voor te zijn, zodat we niet weer voor verrassingen komen te staan.”

Sporten in een veilige omgeving

Ook willen ze de leden nog meer vertrouwen geven dat ze in een veilige omgeving kunnen sporten en dus zijn de maatregelen in het fitnesscentrum verder uitgebreid. “Zo wijzen we leden erop dat het fitnessapparaat voor en na gebruik goed reinigen. We hebben papieren handdoeken opgehangen die na gebruik kunnen worden weggegooid in plaats van een katoenen handdoek. En uiteraard is er ook voldoende desinfecterende zeep voorhanden en maken we een tweede kleedruimte. Ook adviseren we mensen thuis al hun fitnesskleding aan te trekken, zodat ze hier alleen nog hun schoenen hoeven te wisselen.” Op deze manier hopen de ondernemers hun steentje bij te dragen aan een hygiënische omgeving waar mensen zonder zorgen kunnen gaan sporten.

Persoonlijk contact

Omdat persoonlijke begeleiding bij de fitnesscentra van Juriën en Linda hoog in het vaandel staat bellen zij samen hun personeel met enige regelmaat met hun leden. “We hebben altijd een nauw contact met iedereen, en we wilden ze in deze tijd niet in de steek laten. We informeren dan hoe het met ze gaat en of we iets voor ze kunnen betekenen. We willen er gewoon zijn voor de mensen die ons vaak al jarenlang vertrouwen hebben gegeven. Dat is niet veranderd door de crisis. Maar we kijken uiteraard het meeste uit naar het moment dat we de deuren weer voor ze open mogen doen. Want die lege ruimtes waar we nu elke ochtend binnen stappen voelen heel vreemd. Hopelijk kunnen we snel onze leden weer verwelkomen.”