PUUR COUNSELING & DIETETIEK

Danny Broeren is diëtiste, counselor en lifestylecoach. Vanuit haar praktijk in Oostrum ondersteunt ze mensen om zowel mentaal als fysiek gezond te blijven. Danny werkte jarenlang als diëtiste bij de De Zorggroep, maar kwam er al snel achter dat voedingsproblematiek samenhangt met veel meer dingen. Emoties en gebeurtenissen in ieders leven bepalen sterk de keuzes die elke dag worden gemaakt. Danny besloot om een opleiding te volgen ‘Psychische begeleiding bij eet- en gewichtsproblematiek’. Dit gaf haar de handvatten om cliënten beter te begeleiden. Haar praktijk Puur Counseling & Diëtetiek richt zich op brede spectrum waar mensen met gewichtsproblemen – zowel onder- als overgewicht – mee te maken hebben. Het gaat vaak niet om eten, maar om de achterliggende problematieken op het gebied van zelfvertrouwen, hoog gevoeligheid en stress.

 Danny maakte al vroeg de keuze om ‘iets’ te doen met voeding. “Ik was altijd bezig om op de potjes te kijken wat er allemaal in zat en ook sporten was voor mij een belangrijke uitlaatklep om mezelf in balans te houden.” Na haar opleiding Voeding & Diëtetiek ging ze aan de slag bij de Zorggroep. De kennis over voeding bleek snel genoeg niet voldoende om haar cliënten optimaal te kunnen ondersteunen. “Het maakt mijn werk zinvoller nu ik het aspect psychische begeleiding eraan kan toevoegen. Nu gaan de gesprekken over waar het ‘echt’ om draait, voeding is daar vaak een afgeleide van.”

Digitale begeleiding

Sinds het Coronavirus kan Danny haar praktijk niet op de normale manier runnen. “Geen face-to-face gesprekken meer, geen groepsbijeenkomsten en weegmomenten. Afspraken gaan vaak wel door maar dan via videobellen of telefonisch.” Toch is dit niet de ideale manier van werken, omdat Danny voor Danny het persoonlijke contact juist heel belangrijk is. “Je mist het non-verbale aspect.”

En juist deze quarantaine tijd is voor veel cliënten een lastige periode, nu de structuur gedeeltelijk weg valt, en mensen veel ballen in de lucht moeten houden. Kinderen zijn thuis en vragen ook vaker om iets wat niet in een regulier voedingspatroon past. De koektrommel gaat wat vaker open, en de snoeppot misschien ook. “Dat kan funest zijn voor een ingezet traject. Het omgaan met triggers is in deze tijd extra lastig. Ingeslagen wegen worden losgelaten. En juist in deze tijd is de behoefte aan een gesprek groot.”

Structuur

Ik probeer zo goed mogelijk in  contact te blijven met mijn cliënten om ze te blijven ondersteunen. “Wat kun je nu doen om ook in je eetpatroon een bepaalde structuur te houden. Ook het inplannen van de gezonde snacks kan gewoon doorgaan nu de omstandigheden even anders zijn. Misschien lastiger, maar zeker niet onmogelijk. En datzelfde geldt natuurlijk ook voor de warme maaltijd. En wat super belangrijk is om bewust te zijn van je mind-set.” Danny vindt het nu juist belangrijk om iets vaker haar cliënten een appje te sturen of even te bellen. Ook via social media probeert ze vaker berichten te posten die mensen kunnen helpen om gezond door de crisis te komen. Zowel mentaal als fysiek.

Voor Danny gaan de lopende behandelingen gewoon door, maar nieuwe verwijzingen of aanmeldingen blijven vooralsnog uit. “Toch ben ik niet zo bang voor de toekomst omdat ik denk dat er straks weer een nieuwe motivatie komt t.a.v. voedingen en leefstijl, mede door het Corona virus!”